Care sunt primele concluzii ale CTP asupra evoluției pieței spațiilor logistice și industriale din România în primele trei trimestre ale anului 2021, în special pe fondul pandemiei de SARS-COV-2?
Datorită unei serii de motive structurale, cum ar fi urbanizarea și creșterea interesului pentru e-commerce, nivelurile cererii sunt mai mari ca niciodată, numărul spațiilor vacante este din ce în ce mai mic, iar interesul investitorilor a crescut exponențial.
Creșterea interesului pentru comerțului electronic a fost catalizatorul major al creșterii, o tendință pe care pandemia Covid-19 a accelerat-o considerabil. E-commerce rămâne un motor major al cererii viitoare de spații I&L, iar pentru operațiunile logistice dedicate vânzărilor electronice, zonele din jurul Bucureștiului rămân cele mai atractive, în condițiile în care locuitorii săi au cea mai mare putere de cumpărare.

Potrivit unui raport Colliers, prima jumătate a anului 2021 arată excepțional pentru sectorul imobiliar industrial și logistic, cererea totală crescând la aproape 394.000 de metri pătrați, de la aproape 289.000 de metri pătrați de spații moderne de depozitare tranzacționate în aceeași perioadă a anului trecut. Cu stocul I&L al României la aproape jumătate din nivelul Poloniei pe cap de locuitor și niveluri similare de consum, consultanții Colliers se așteaptă ca această dinamică să se mențină pe termen mediu, cu potențial de a se apropia de pragul de 10 milioane de metri pătrați de depozite cândva până la sfârșitul acestui deceniu.

În 2021, proprietarii și administratorii de spații industriale și logistice au înțeles că trebuie să ia măsuri pentru a reduce amprenta de carbon a proprietăților lor. Sustenabilitatea a devenit un pilon de business important, deoarece presiunea suplimentară din partea investitorilor, a consumatorilor și a autorităților de reglementare încurajează întreprinderile să evalueze mai îndeaproape impactul asupra mediului al întreprinderilor lor.

Cu întregul său portofoliu certificat BREEAM, CTP este cel mai sustenabil dezvoltator din regiune și ne putem lăuda cu faptul că, până la finalul acestui an, toate operațiunile grupului vor fi neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon. În primul său rating de risc ESG, realizat de Sustainalytics Inc., compania a obținut un scor cu risc scăzut de 11,0. Scorul de risc ESG măsoară gradul în care valoarea unei întreprinderi este expusă la riscuri financiare semnificative din partea factorilor ESG (de mediu, sociali și de guvernanță). Un scor de 11,0 plasează CTP în capătul inferior al categoriei "cu risc scăzut", care pe scara Sustainalytics variază între 10 și 20. În plus, CTP a fost clasată în cea mai înaltă categorie – "puternică" – pentru managementul ESG, ceea ce atestă capacitatea CTP de a gestiona în mod adecvat aspectele legate de ESG în ceea ce privește politicile și programele, precum și prin măsurarea cantitativă a performanței.

Având în vedere recenta achiziție a pachetului de proprietăți industriale deținute de Zacaria, ne puteți spune care a fost strategia CTP pe piața locală în ultimii doi ani și cum se încadrează această achiziție în viziunea companiei pe termen mediu pe piață?
CTP România este lider de piață în domeniul parcurilor industriale și logistice, o poziție pe care vrem constant nu numai să o consolidăm, ci să și mărim ecartul față de ceilalți jucători din piață.

Suntem un jucător activ în Transilvania, în orașe care sunt importante pentru clienții noștri, iar achiziția pachetului de proprietăți industriale deținute de Zacaria este parte din strategia noastră de a ne dezvolta în această regiune a țării.
Pentru noi, Transilvania nu este doar un hub logistic regional important, cu acces ușor la coridoarele de transport pan-europene, ci și o zonă în care potențialul de dezvoltare este încă mare, competiția este relativ limitată, iar cererea de la clienții din retail în continuă creștere.
Tocmai de aceea alocăm resurse pentru dezvoltarea prezenței noastre în zonă, propunând parcuri industrial/logistice la standarde înalte din punct de vedere al calității clădirilor.

Mai mult decât atât, prin această achiziție, CTP a adăugat o locație nouă în portofoliul său, în Craiova, orașul care face legătura din punct de vedere logistic între București și zona de vest a țării.
Dintotdeauna, acum cu atât mai mult, cel mai important element în viziunea de dezvoltare a CTP este să ne ajutăm constant clienții să își țină promisiunile față de propriii lor clienți.

Cum arată o radiografie a activelor imobiliare ale companiei în prezent ? (mp, număr de parcuri logistice, orașe în care este prezentă, suprafață închiriată, suprafață disponibilă la închiriere etc.)
În România, CTP este cel mai mare dezvoltator și administrator de spații logistice și industriale de clasa A, cu peste 1.900.000 mp suprafață închiriabilă situați în 13 orașe: Arad, Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Pitești, Sibiu, Timișoara, Turda, Ineu, Salonta și Oradea.
Avem peste 100 de cladiri in parcurile logistice din orașele în care operăm, majoritatea spațiilor fiind integral închiriate.
Disponibilități de închiriere există în special în proprietățile nou achiziționate, cele din tranzacțiile cu Zacaria și cu Olympian Parks.

 Care sunt planurile de dezvoltare logistică și industrială ale CTP în 2022? Vorbim mai mult despre dezvoltări BTS sau speculative?
Plănuim să ne consolidăm poziția în vecinătatea Bucureștiului, astfel încât vom continua investițiile în CTPark Bucharest West, care este proiectat să devină unul dintre cele mai mari parcuri logistice și industriale din Europa.
Spre bucuria noastră, a crescut cererea de depozite build-to-suit, iar CTP are o experiență notabilă în a oferi clienților săi depozite construite în funcție de specificațiile exacte ale viitorului chiriaș. Clienții noștri își doresc soluții flexibile, iar flexibilitatea este, poate, cel mai important avantaj competitiv al CTP.

Cum se încadrează strategia CTP pe piața din România în viziunea de ansamblu a companiei? Care este importanța pieței românești în portofoliul global?
Pentru CTP, România reprezintă o piață foarte mare, cu un istoric industrial semnificativ. Are o populație bine educată, cu multe universități și deține o legătură-cheie pe piețele europene, cu mult loc de creștere geografică și economică. Datorită mărimii sale și fiindcă este o piață mai tânără, prezintă un potențial mare pentru dezvoltare, alături de o presiune mai scăzută privind restricțiile de dezvoltare. În acest moment, România este cea de-a doua noastră piață în termen de mărime și cea cu creșterea cea mai accelerată.