- Care sunt cele mai importante tendințe pe piața de birouri din ECE?

În momentul de față, clădirea comunității primește o atenție ridicată. ImmoFinanz și CPI au început procesul cu câțiva ani în urmă în ECE, dar acum instrumentele sunt aici pentru a oferi șansa tuturor clădirilor de birouri să dezvolte o strategie de retenție a chiriașilor cu ajutorul instrumentelor proptech. JLL Sparks - incubatorul PropTech al JLL – a investit deja în 2 startup-uri în domeniul construirii comunității, CBRE a lansat Host.

 

- Care sunt cele mai importante diferențe între ECE și Europa de Vest?

Tendințele indică serviciile, nu mai indică închirierea. Companiile imobiliare se redefinesc ca furnizori de servicii: vor să creeze o comunitate, centre de experiență și nu numai birouri de închiriere așa cum era până acum. Este vorba despre emoțiile pe care le puteți crea. HB Reavis a fost unul dintre primii care au făcut asta în ECE și au creat un nou trend. Spaceflow este despre această nouă tendință și se încadrează perfect în cadrul ei.

 

- Spuneți că pierderea unui singur chiriaș înseamnă o pierdere de 1,1 milioane EUR. Cum poate ajuta aplicația Spaceflow să evite acest lucru?

 Ei bine, toată lumea știe că este mai ieftin să reții clienți decât să faci rost de unii noi, asta în orice industrie, nu? La fel se întâmplă când vorbim despre birouri: adică aveți un chiriaș care părăsește proprietatea, lăsând un spațiu vacant; aveți nevoie de buget care să fie acordat pentru re-amenajare și pentru comisionul agentului, astfel încât aceste costuri se ridică destul de repede.

 

- Gradul de neocupare este mai scăzut ca niciodată. Locatarii se luptă pentru spații libere. De ce este important Spaceflow acum?

Gradul de neocupare scăzut nu înseamnă că serviciile trebuie să fie mai puține, ci mai degrabă mai multe. Spaceflow oferă oportunități tuturor celor care caută un upgrade pentru biroul lor. Câteva dintre lucrurile pe care le oferim: servicii de concierge, informații despre facilitățile din apropiere și acces facil, reduceri speciale pentru toți chiriașii și familiile lor. În general, ajutăm deja tranziția digitală a proprietarilor prin produsele noastre online, permițându-le să construiască o marcă și să-și atragă viitorii chiriași. Tehnologia Spaceflow combinată cu echipa noastră de constructori comunitari va îmbunătăți relațiile cu chiriașii și va construi conexiuni mai profunde între oameni, locul lor de muncă și vecinătățile acestuia.

 

- Credeți că soluțiile proptech devin mai importante în general? Care este cauza acestui lucru?

În timp ce alte companii care se ocupă de experiență comunitară pentru chiriași oferă de obicei soluții pentru clădiri individuale personalizate pentru fiecare activ imobiliar, ceea ce reprezintă un proces costisitor care poate dura luni până la inițiere, Spaceflow subliniază conceptul de plug & play, ceea ce înseamnă interfața ușor de utilizat și eficientă în scalarea serviciului la orice dimensiune a portofoliului. Datorită acestui fapt, poate servi birouri tradiționale, precum și proiecte de co-working sau co-living. Cred că companiile din industria imobiliară comercială vor trebui să își schimbe abordarea în viitorul apropiat, deoarece piața se va schimba complet. Proprietarii trebuie să se orienteze către o perspectivă de spațiu-ca-serviciu cu privire la clădirile lor. Serviciile Spaceflow schimbă cu siguranță modul în care ne ocupăm de chiriași; între timp, alte companii proptech revoluționează alte aspecte ale industriei. Având în vedere aceste tendințe, întrebarea nu este dacă, ci mai probabil când veți aveți nevoie de instrumente proptech. Acest moment este mai aproape decât s-ar putea crede.

Pentru mai multe imagini, faceți clic pe imaginea deschisă