Acest lucru demonstrează interesul crescut al investitorilor pentru piața imobiliară locală, chiar dacă anul trecut volumul tranzacțiilor a fost de doar 683 milioane de euro, sub estimările inițiale. Volumul tranzacțiilor înregistrate anul trecut a fost influențat de procesul lung de analiză a proiectelor, cumpărătorii fiind în continuare foarte precauți la investițiile pe care le fac în România.
`În ultima perioadă am reușit să convingem tot mai mulți investitori internaționali să se uite la România și acest lucru s-a materializat pe de o parte, printr-un volum ridicat de trazacții care au fost securizate deja și care urmează să fie finalizate în perioada următoare. În total, tranzacții de peste 700 de milioane de euro sunt în faze avansate, iar pentru tot anul e foarte probabil ca volumul să depășească 1,1 miliarde de euro, un nivel record al ultimilor 6 ani”, a declarat Andrei Văcaru, head of Capital Markets JLL România.

Apetitul crescut al investitorilor se reflectă și în evoluția randamentelor din ultimele 12 luni, care s-a comprimat cu 25 de puncte de bază pentru activele de birou și industriale, cu până la 7%, respectiv 8%. Tendința va continua în acest an și este în conformitate cu ceea ce se întâmplă în regiune.

„Diferențele de randament dintre România și Polonia sau Cehia ajung până la 275 puncte de bază pentru proprietăți comparabile, ceea ce înseamnă că prețurile de pe piața locală sunt semnificativ mai mici comparativ cu regiunea, făcând investițiile în România tot mai atractive”, a explicat Andrei Văcaru.

 

Birourile din București, cele mai lichide active din 2020
Având în vedere tranzacțiile în curs, în 2020 ne așteptăm la o revenire puternică a Bucureștiului, care ar putea atrage peste 80% din volumul total al investițiilor, comparativ cu 48% anul trecut. Orașele secundare, care au devenit mai atractive pentru investitori în 2019, vor scădea în pondere, deoarece există mai puține proiecte disponibile la vânzare.

Până în 2020, clădirile de birouri vor reprezenta cea mai lichidă clasă de active imobiliare. Mai mult, ne așteptăm la o creștere a ponderii tranzacțiilor totale la 80%, de la 60% anul trecut.

 

Noi surse de capital pe piață
Analiza originii capitalului alocat pentru achiziții imobiliare în România arată o continuare a diversificării investitorilor. Anul trecut, activele locale au atras capital sud-african, româneasc, american, maghiar și din Orientul Mijlociu, iar anul acesta este de asteptat ca Europa de Vest și Israel să fie principalele surse.

Morgan Stanley, Indotek, CFH și White Star sunt printre noii investitori care au făcut achiziții în România în 2019. (sursa: JLL)