În intervalul analizat, piața locală a atras investitori din peste 15 țări de pe patru continente, atenția cumpărătorilor fiind concentrată preponderent asupra proprietăților din București, cu o cotă de 69% din capitalul plasat. Tranzacții au fost realizate și în Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca, Sibiu, Iași, Craiova sau Pitești, cota de piață a acestor orașe variind între 2% și 5%.

Segmentul clădirilor de birouri reprezintă clasa preferată de active, cu o pondere de 39% în volumul tranzacționat, urmat îndeaproape de retail, cu o cotă de 34%. Sectorul industrial a generat tranzacții de circa 700 de milioane de euro, având o cotă de 18%, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu hoteluri s-a situat la circa 250 de milioane de euro (6%).

Tim Wilkinson, Partener Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox: „Piața imobiliară locală a redevenit atractivă în ultimii ani, având o evoluție solidă, cu tranzacții relevante și un bazin de cumpărători din ce în ce mai divers. Alături de jucătorii tradiționali, precum NEPI Rockcastle și Globalworth, care au dominat piața în ultimul deceniu, au intrat un număr semnificativ de companii noi, precum PPF, Dedeman, Prime Kapital, Revetas, Cerberus, Lion’s Head Investments, Atterbury sau One United, în timp ce jucători cu vechime în piață, precum GLL, Catinvest sau CA Immo, au redevenit activi în piața de investiții. Având fundamente solide, bazate pe o cerere sustenabilă din partea ocupanților și un nivel al randamentelor atractiv, credem că piața imobiliară locală va continua să genereze lichiditate, permițând dezvoltatorilor să se capitalizeze pentru demararea unor proiecte noi.” (sursa: Cushman & Wakefield Echinox)