Bucureștiul a atras mai puțin de jumătate din livrări, o tendință pe care experții Avison Young se așteaptă să o vadă mai mult, datorită apetitului dezvoltatorilor și al companiilor chiriașe de a-și extinde operațiunile în orașele secundare și terțiare, pentru a acoperi mai mult teritoriu în ceea ce privește distribuția.

„Dezvoltatorii industriali au planuri să livreze încă 450.000 mp de spații logistice de clasă A până la sfârșitul anului 2021, ceea ce va însemna că 2021 va fi probabil la fel de prolific ca în anii precedenți, continuând trendul impresionant de creștere. Această evoluție ar trebui să fie în concordanță cu ultimii ani. De exemplu, în 2020, două treimi din livrările noi au avut loc în a doua jumătate a anului. Se pare că dezvoltatorii continuă să asigure terenuri pentru dezvoltare”, a spus Iuliana Bușcă, Head of Industrial Agency at Avison Young.


Creșterea recentă a costurilor materialelor de construcție se va traduce în livrări mai puțin speculative - deoarece dezvoltatorii nu doresc să cheltuiască fără certitudinea că investiția va fi recuperată prin chirie. Acest lucru poate împinge unele dintre planurile de livrare până în 2022, explică experții Avison Young. Livrările pentru restul anului 2021 sunt încă concentrate în zona Bucureștiului, dar și Timișoara va atrage o cotă importantă.

În prima jumătate a anului 2021, au fost închiriate aproximativ 350.000 mp de spații industriale și logistice modern, ceea ce echivalează cu prima jumătate a anului 2020, când au fost închiriate aproximativ 340.000 mp, conform raportului Avison Young.

Cererea provenită din activitățile de producție a înregistrat o creștere în prima jumătate a anului 2021, precum și din comerțul cu amănuntul - de la 13% în 2020, la 18% în prima jumătate a anului 2021. Așa cum era de așteptat, cererea de la eCommerce crește exponențial - de la aproximativ 3% în 2020 până la 9% în S1 2021, arată raportul Avison Young.

„În general, există apetit de expansiune care vine de la companiile chiriașe existente, precum și de la companiile internaționale, în special de comerț electronic, care doresc să intre pe piața românească și să înființeze centre regionale de distribuție la nivel local”, a explicat Laurentiu Duica, Senior Vice President at Avison Young.

Bucureștiul a atras 66% din cerere în S1 2021, o scădere față de 72% în 2020. Deva, Timișoara și Pitești au atras, de asemenea, o cerere semnificativă.

În ceea ce privește gradul de neocupare, scăderea dezvoltărilor speculative se traduce prin reducerea decalajului dintre cerere și ofertă, care, împreună cu faptul că dezvoltatorii caută să umple clădirile existente, duc la o presiune descendentă asupra ratei de neocupare, care este acum pe un trend descendent, fiind în România de 6,0%, iar în București de 7,1%, arată raportul Avison Young.

Experții Avison Young se așteaptă ca stocul logistic modern să continue să se extindă, deoarece există potențial de creștere și, de asemenea, să vadă noi dezvoltatori internaționali care intră pe piața industrială românească în următorii câțiva ani. Costurile de ocupare ar trebui să rămână stabile, deoarece contextul generat de criza materialelor de construcție contrabalansează presiunea descendentă asupra chiriilor.

De asemenea, experții Avison Young observă că cerințele chiriașilor pentru spațiul industrial și logistic devin din ce în ce mai specifice, orientate spre economisirea energiei: izolație, iluminat, stații de încărcare pentru vehicule electrice etc.