Ca să urce pe podium a cheltuit circa 150 mil. euro, bani cu care s-ar putea cumpăra un mall de talia Promenada Bucureşti sau două clădiri de birouri de genul BOB şi BOC de lângă staţia de metrou Pipera. Cu alte cuvinte, o astfel de ascensiune este imposibil de replicat pe sectoarele de birouri sau retail. 

 

„Pe industrial s-a putut ajunge repede la o cotă de piaţă mare, cu mai puţin capital, pentru că piaţa era fragmentată, iar valoarea activelor este mai mică. Pe birouri şi retail, pentru a ajunge între liderii de piaţă, e nevoie de sume mult mai mari. Iar durata tranzacţiilor pentru a acumula un astfel de portofoliu e de asemenea mare“, a declarat Andrei Văcaru, capital markets consultant & head of research în cadrul companiei de consultanţă JLL.

 

 

Pe termen scurt, singura modificare previzibilă a topului proprietarilor de spaţii logistice vine de la compania P3. După achiziţia Europolis Logistics Park, care a propulsat investitorul direct pe locul trei în clasament, P3 a început extinderea proiectului cu încă o hală de depozitare. La finalizarea acesteia, programată pentru luna aprilie 2016, compania va urca pe poziţia a doua, devansându-i pe belgienii de la Alinso.

 

Contractele de extindere pe care Globalworth le are pentru Timişoara Airport Park vor creşte suprafaţa proiectului la 123.400 mp, nu suficient însă pentru a întrece ca dimensiune cele două parcuri pe care Valad le are lângă Bucureşti. Dacă noii proprietari ai Valad, fondul australian Cromwell, încă nu au dat semne că ar vrea să continue extinderea din România, Alinso continuă să extindă Ploieşti West Park, însă tinde să construiască la cerere şi să vândă proprietatea solicitantului, motiv pentru care suprafaţa portofoliului ar putea rămâne neschimbată.

 

Noii jucători care vor intra pe piaţă prin achiziţia proprietăţilor industriale ale Immofinanz nu vor schimba pe termen scurt topul. Totuşi, Logicor – compania care a intrat în negocieri exclusive cu Immofinanz – are la dispoziţie peste 110 hectare de teren pentru extinderea suprafeţei actuale de circa 52.000 mp.

 

Efervescenţa pieţei imobiliare din ultimele luni, care îi determină pe consultanţi să aştepte pentru acest an tranzacţii totale de 800 mil. euro, îi impulsionează cu atât mai mult pe noii lideri. Cei trei investitori vor continua să îşi mărească portofoliile, însă atenţia se va muta dinspre achiziţii spre dezvoltare de proiecte. „Indiferent de achiziţiile pe care le vor mai face, noii lideri vor continua să-şi consolideze cota de piaţă prin dezvoltările pe care le au în derulare“, consideră Andrei Văcaru.

 

Pe lângă cele cinci parcuri logistice cumpărate în acest an, CTP a dobândit şi aproximativ 90 de hectare de teren dedicat extinderii acestora sau construirii altora noi. Noua ţintă a investitorului este să ajungă la active de peste 250 mil. euro în România. Într-un astfel de mediu, singurul mod previzibil prin care ar putea apărea noi investitori pe piaţă este prin realizarea de achiziţii, de vreme ce jucători deja existenţi au asigurate suprafeţe consistente de teren pentru dezvoltări viitoare.

 

„Cei care vor începe noi dezvoltări vor fi, în special, jucători familiarizaţi cu piaţa. Există însă şi grupuri regionale care analizează atent potenţiale dezvoltări în România şi care intenţionează să intre pe piaţa locală prin achiziţii de terenuri sau proiecte“, conchide consultantul JLL. (sursa: capital.ro)