Proiectul de excavator cu denumire de planşă S 700 a fost dezvoltat integral la Brăila, după proiectul olandezilor, a făcut furori, în noiembrie anul trecut, la o expoziţie de profil din Ţările de jos, apoi Hencon a făcut comandă fermă pentru 5 unităţi, cu opţiune pentru încă 7.

 

„Anul acesta am livrat 4 CAESAR, al cincilea îl trimitem mâine. Am semnat pentru încă 7 bucăţi pentru la anul. Preţul de vânzare este de 120.000 de euro pe unitate. Totul a fost făcut aici, mai puţin electronica. Instalaţia electrică, instalaţia hidraulică, testele, probele, totul s-a făcut în fabrica noastră”, arată Maistru.

 

În Olanda, beneficiarul Hencon a vândut excavatorul către diverşi clienţi care-l folosesc la decolmatarea canalelor, la taierea copacilor şi mărunţirea lemnului, precum şi la paletare. „CAESAR nu este un excavator folosit în construcţii”, mai spune Maistru.

 

S 700 a fost finalizat la jumătatea anului trecut, fiind primul excavator pe care fabrica brăileană l-a montat după o pauză de 8 ani în care secţia de utilaje pentru construcţii a fost închisă. Proiectul a fost unul mixt, pe platforma Promex s-a făcut montajul, după care utilajul a plecat în Olanda pentru a i se muta componentele electronice. Tot la Brăila, conform indicaţiilor beneficiarului, au  fost ataşate excavatorului dispozitive de curăţat terenul, fierăstraie de tăiat pomii sau arbuştii, precum şi o cupă mult mai mică pentru lucrări de volum redus.

 

Conceptul şi construcţia prototipului a necesitat o investiţie de 160.000 de euro, bani plătiţi de olandezi.

Excavatorul este destinat, în principal, pieţelor externe. Pentru România este, cel puţin deocamdată, prea scump.

 

Promex este, din 2003, parte a grupului industrial românesc Uzinsider laolaltă cu alte fabrici precum Comelf Bistriţa ori 24 Ianuarie Ploieşti. Promex este singurul producător de excavatoare din ţară. Potrivit prezentării de pe pagina oficială de internet, compania brăileană mai poate produce utilaje pentru construcţii, dragline, cilindri, roţi dinţate sau utilaje navale.

Hencon este o companie olandeză producătoare de echipamente pentru industria grea cu o prezenţă în Europa, Asia şi Africa. Are clienţi giganţi precum BHP Billiton, Alcoa, Rio Tinto, Rusal sau Alro.

 

În acest an, Promex va realiza o cifră de afaceri de 13 milioane de euro şi un profit de 150.000 de euro. Compania are 650 de angajaţi, de la 500 de angajaţi anul trecut. Mai mult, la Brăila, pe platforma Promex, funcţionează o şcoală profesională ce califică până la 40 de elevi anual. „14 la prelucrare prin aşchiere, 14 la lăcătuşerie mecanică şi 8 la sudură. Îi şi angajăm pe cei ce se dovedesc a fi deprins meserie”, explică directorul Promex.

 

Salariul mediu în fabrica brăileană este de 1.800 de lei brut. Cu tot cu sporuri, angajaţii câştigă aproximativ 1.700 de lei net. (sursa: economica.net)