Stocul de spații industriale și logistice moderne al României a crescut de trei ori începând cu 2015, dar există încă un decalaj semnificativ între România și alte piețe din Europa Centrală și de Est. În Republica Cehă, spațiile industriale și logistice moderne sunt de aproximativ 9 milioane de metri pătrați, în timp ce în Polonia sunt în jur de 19,6 milioane de metri pătrați. Aceasta înseamnă că, pe cap de locuitor, stocul de depozite moderne al României este de 4 ori sub Cehia și de 2 ori sub Polonia.

”Piaţa industrială şi logistică românească a fost probabil una dintre cele mai dinamice din Europa, deşi a crescut de la un nivel destul de mic. Pe termen mai lung, relativa sub-livrare de spaţii industriale şi logistice din România, pe cap de locuitor, susţine o creştere puternică în deceniul următor. În ceea ce priveşte a doua jumătate a acestui an, se aşteaptă ca cererea, gradul de neocupare şi ratele de închiriere să rămână stabile. O creştere a gradului de neocupare a depozitelor ar putea fi observată pe piaţa din Bucureşti, oferind mai multe opţiuni pentru chiriaşii activi pe această piaţă, atât în ceea ce priveşte chiriile, cât şi locaţiile”, explică Laurenţiu Duică, Partner & Head of Industrial Agency la Colliers International.

Aproximativ 120.000 de metri pătrați în noi spații industriale și logistice moderne au fost livrate în primul semestru al anului 2020 în toată România, ceea ce a reprezentat o scădere față de aceeași perioadă a anului 2019, când dezvoltatorii au livrat 300.000 de metri pătrați. Dar a doua jumătate a anului este văzută a fi mult mai activă, cu aproape 300.000 de metri pătrați în livrări noi preconizate, cu peste 60% situate la periferia Bucureștiului.

Volumul total al tranzacțiilor de închiriere din România la sfârșitul lunii iunie a ajuns la 250.000 de metri pătrați, noile acorduri au dominat, cu 81%. Bucureștiul a reprezentat 35% sau un total de 87.500 de metri pătrați din spațiul industrial și logistic închiriat, iar cea mai importantă parte a tranzacțiilor au fost noi acorduri și renegocieri, care au constituit 55% și, respectiv, 37%.

Structura chiriașilor în ceea ce privește sectoarele de pe piața românească a fost dominată de sectorul retail / FMCG, care a generat 50% din toate tranzacțiile, în timp ce în București a fost condusă de 3PL / logistică (35%) și producție ușoară (33%). Noile facilități logistice ale Profi din Timișoara și Craiova au fost cele mai importante dezvoltări, acoperind 115.500 de metri pătrați.

Chiriile pentru spațiile de depozitare prime au rămas în general stabile în acest an, între 3,8-3,9 euro pe metru pătrat pentru spațiile industriale și logistice prime din jurul Bucureștiului și în jur de 3,7-3,9 în alte zone din țară. Pentru comparație, în zona Varșovia, Sofia sau Budapesta chiriile se ridică la 5 euro pe metru pătrat. Duratele medii de închiriere în România sunt de 3-5 ani în cazul spațiilor de logistică / depozit și de 5-7 ani în cazul producției.

Consultanții Colliers International observă că pe fondul pandemiei, stimulentele sunt mai mari, dezvoltatorii oferind chiriașilor mai multe luni fără chirie pe an decât înainte. De asemenea, chiriașii pot avea acces anticipat la proprietate cu 1-2 luni. Rata de neocupare este încă confortabil pe teritoriul cu o singură cifră, situându-se în jurul valorii de 7-8% și nu a văzut nicio schimbare semnificativă pe fondul pandemiei.

În Europa Centrală și de Est (CEE), raportul a dezvăluit că unele dintre provocările cheie din acest sector includ disponibilitatea de terenuri și proprietăți în locații care îndeplinesc atât așteptările dezvoltatorilor, cât și ale utilizatorilor finali, împreună cu disponibilitatea și fiabilitatea utilităților, conectivitatea la infrastructura de transport, disponibilitatea și abilitățile forței de muncă și accesul la stimulente pentru investiții.

Piețele imobiliare industriale și logistice din regiunea CEE-17 sunt toate în diferite stadii de maturitate, atât în ceea ce privește dimensiunea, cât și ritmul de dezvoltare. Oferta totală de stocuri industriale și logistice moderne (I&L) din CEE-17 depășește cu mult peste 50 de milioane de metri pătrați în total. Din acest volum total de spaţii de depozitare, disponibilitatea actuală poate fi clasificată ca fiind scăzută, majoritatea pieţelor înregistrând rate de neocupare sub 5%. (sursa: Colliers International)