Aproape 90% din stocul actual este concentrat în București și în alte cinci orașe - Timișoara, Cluj-Napoca, Ploiești, Brașov și Pitești.

Piața industrială și logistică din România a avut un început destul de prudent, având în vedere că au fost livrate doar peste 100.000 de metri pătrați. Pentru a doua jumătate a anului se așteaptă ca aproximativ 450.000 de metri pătrați să fie finalizati, mai mult de jumătate dintre proiectele planificate sau în construcție fiind situate în București (54%). În afara capitalei, Timișoara, Cluj-Napoca și Ploiești vor atrage cel mai mare volum de livrări.

Raportul vorbeste despre o evoluție temperată a pieței, atât în ceea ce privește construcțiile, cât și tranzacțiile. Cererea are un ritm echilibrat și sănătos, sectorul industrial având un potențial atractiv pentru următorii 2-3 ani.
Cererea industrială și logistică în H1 2018 în România a fost de aproape 120.000 mp și a fost în mare parte reprezentată de noi tranzacții. Bucureștiul a rămas cea mai căutată destinație, având în vedere că în jur de 53% din volumul de închiriere a fost înregistrată aici.

În primul semestru, cererea a venit în principal din partea companiilor care aparțin sectorului logistic, e-commerce și distribuție - reprezentând aproximativ 73% din total.

Rata de neocupare a proprietăților industriale a rămas la un nivel scăzut, de aproximativ 4%.

Preturile de închiriere pentru unitățile de clasă A variază între 3,75 EUR / mp / lună și 4,25 EUR / mp / lună. Pentru unitatile mai mari de 5.000 mp, tarifele de inchiriere sunt mai mici la circa 3,5 Eur / mp / luna - 3,6 EUR / mp / luna.

Taxa de servicii, care acoperă impozitul pe proprietate, polița de asigurare, securitatea, întreținerea tehnică și amenajarea spațiilor exterioare, variază între 0,6 EUR / mp / lună și 0,9 EUR / mp / lună. (sursa: zf.ro)