Inventarul spațiilor industriale și logistice din România a ajuns la sfârșitul celui de-al treilea trimestru al acestui an la 3,42 milioane de metri pătrați, dintre care aproape 90% au fost amplasate în București, Timișoara, Cluj-Napoca, Pitești, Ploiești, Sibiu și Arad.

Alte orașe în care au fost dezvoltate parcuri logistice moderne dar care nu au acces direct la drumurile de mare viteză sunt Iași, Râmnicu Vâlcea, Braila sau Roman, unde proiectele sunt în mare parte punctuale, la cererea specifică a unui ocupant.

Bucureștiul are acum un stoc de peste 1,6 milioane mp de spațiu de depozitare, reprezentând 48% din totalul stocului, iar capitala este urmată de Timișoara (440.000 mp), Cluj-Napoca (254.000 mp), Ploiești (240.000 mp) și Pitesti (240.000 de metri patrati), potrivit raportului Romania Industrial & Logistics Market, realizat de Cushman & Wakefield Echinox.

În primele nouă luni ale anului au fost livrate noi spații de 380.000 de metri pătrați, în timp ce în ultimul trimestru dezvoltatorii urmează să termine încă 200.000 de metri pătrați, un nivel record pentru piața românească.

"Am remarcat o activitate mai dinamică a pieţei în ultimele trei luni, cu cereri active din partea companiilor de logistică implicate în diverse proiecte şi licitaţii. Aria de interes o constituie în continuare Bucureşti, fiind oraşul cu stocul cel mai mare (peste 1,6 mil. mp) şi cu perspective atractive de livrări noi în anul 2019. Şi orasele mari cu tradiţie şi dezvoltare industrială sunt pe harta de expansiune a chiriaşilor - Timişoara, Cluj, Sibiu, observând însă şi un interes în creştere pentru zona de Est a României, precum Bacău sau Iaşi. Anul 2018 a fost unul al retailerilor şi distribuitorilor care s-au consolidat sau au efectuat mutări de anvergură, estimând că şi în 2019 vom asista la tranzacţii importante pe acest segment", a declarat Rodica Tarcavu, Partener, Agenția Industrială, Cushman & Wakefield Echinox.

Având în vedere că gradul de ocupare este de peste 95% în majoritatea orașelor, nivelul chiriilor a continuat să fie stabil, depozitele clasa A fiind tranzacționate între 3,5 și 4,25 / mp / lună, prețurile fiind stabilite în funcție de diferite criterii, cum ar fi durata de ocupare, suprafața sau specificațiile tehnice.

Având în vedere planurile de dezvoltare anunțate de marii jucători de pe această piață, se așteaptă ca stocul de logistică și zone industriale din România să depășească pragul de 4 milioane de metri pătrați până la sfârșitul anului 2019. (sursa: bursa.ro)