Peste 500.000 de mp de unități au fost construite (anul trecut 260.000 de mp) și aproape două milioane de mp de proprietăți industriale au fost închiriate în S1 2014. Ca rezultat, gradul de neocupare a scăzut la o medie de sub 10 %, potrivit  echipei industriale a Cushman & Wakefield din Europa Centrală.

 

“Închirierea de noi spații este atât de crescută încât aproape întregul stoc este închiriat înainte ca dezvoltarea să înceapă. Ca rezultat, dezvoltările spaculative sunt aproape inexistente astăzi. Acest trend este observat îndeosebi în Polonia și Cehia. Închirierile sunt realizate în general de industrial auto, dar rolul retailului online câștigă importanță,” a spus Ferdinand Hlobil, șeful echipei industriale a Cushman & Wakefield Europa Centrală.

 

“Piața industrială poloneză este mai performantă decât a vecinilor din regiunea ECE atât în privința noilor dezvoltări, cât și în privința închirierilor. Având în vedere spațiile industriale aflate în construcție, stocul din acest an este așteptat să fie cel mai mare din ultimii cinci ani. Închirierile au crescut în S1 2014 cu 20% comparativ cu S1 2013 și volumul închirierilor este de așteptat să rămână ridicat tot restul anului. Este important de remarcat că orașele mici și mijlocii din Polonia, în apropierea marilor aglomerații urbane generează interest din partea dezvoltatorilor care plănuiesc să își extindă bazele de dezvoltare,” a declarat Tom Listowski, Partener, Head of Industrial in Poland & CEE Corporate Relations în cadrul Cushman & Wakefield.

 

520.000 de mp au fost construiți în prima jumătate a anului, iar cifra pentru întreg anul trecut a fost de 700.000 mp. În jur de 340.000 de mp de depozite au fost livrați în Polonia în S1 2014, aproape tot atât cât în cele 12 luni din 2013. Majoritatea noilor unități din Europa Centrală aaaaau fost construite de patru dezvoltatori: Panattoni, PointPark Properties, Prologis și MLP Group.

 

În prima jumătatea a anului, companiile au închiriat aproape 1,9 mil. de mp de spații industriale prime (în aceeași perioadă a anului trecut – 1,5 mil mp). Cea mai mare închiriere din prima jumătatea a anului a fost în Polonia cu este un milion de mp închiriați urmată de Cehia, cu 570.000 mp.

 

Închirierea mare a micșorat gradul de neocupare din regiune cu peste 1% (de la 10% în ianuarie 2014 la 9% în iunie). Scăderea a fost mai accelerată în Ungaria – cu trei procente. Cel mai mare procent de spații disponibile este în slovacia (4%) și în Cehia (6,5%). În Polonia, gradul de neocupare a scăzut semnificativ de la 10,9 % la sfârșitul anului 2013 la 8,8% la sfârșitul lui iunie 2014, care indică că piața industrială se extinde, în special în sub-piețele stabilizate.

 

Pentru restul anului, experții Cushman & Wakefield se așteaptă ca piața proprietății industriale să crească în același ritm ca până acum. “Polonia a fost liderul dezvoltării de piață în ultimii 10 ani și va rămâne așa, nu doar în termenii Europei Centrale, ci și pe o scară europeană. Acest lucru se datorează în primul rând constantei sale creșteri economice și abordării proactive a guvernului țării. Piața din Cehia va rămâne puternică, dar există însă loc de îmbunătățiri în termenii unei abordări mai transparente și mai susținătoare din partea politicienilor privind investitorii internaționali. Un deficit de terenuri pregătite pentru dezvoltări industriale pare să fie o barieră pentru viitor,” a afirmat Dl Hlobil.

 

Piețele din Ungaria și România încep să experimenteze un reviriment care merge în paralel cu dezvoltarea pozitivă în regiunea Europei Centrale și Europei ca întreg. În special în Ungaria a diminuat după o periodă îndelungată rata de neocupare sub 20%, și o îmbunătățire viitoare va fi un semnal clar pentru investițiile noi pe termen mediu.

 

Slovacia este în special condusă de regiunea Bratislavei și câteva investiții majore precum VW. Un volum mai mare de investiții și o diversitate a proiectelor în Slovaica de est ar fi cu siguranță benefică întregii țări.

 

“Situația politică în Ucraina reprezintă o amenințare pentru piața Europei Centrale. Dacă acest conflict escaladează pe viitor, ne așteptăm la o prudență creascută din partea investitorilor. Acest lucru poate cauza ”închiderea robinetelor” , cu dezvoltatorii care vor avea tăiate o parte din resursele financiare. De asemenea companiilor vor diminua expansiunea producției în Ucraina,” a adăugat Dl Hlobil. (sursa: europaproperty.com)