P3 a consolidat și relațiile cu clienții existenți, înregistrând o rată majoră de reînnoiri contractuale în prima jumătate de an. De fapt, 93% din cererile de închiriere au venit din partea partenerilor de lungă durată, aceștia optând nu doar pentru reînnoirea contractelor existente (68.000 metri pătrați), ci și pentru extinderea suprafețelor închiriate (32.000 metri pătrați). Printre companiile cu care P3 a semnat reînnoiri și extinderi de contract în prima jumătate a anului se numără HOPI®, Logistic E Van Wijk, SLS Cargo.

Un aspect important al performanței P3 în acest interval este reprezentat de atragerea unui nou tip de client, respectiv segmentul de producție ușoară, avantajul fiind puterea existentă din cadrul parcului.

Cristina Pop, Head of Asset Management P3 România, declară: „Suntem extrem de încântați de rezultatele obținute în prima jumătate a acestui an, care confirmă eforturile noastre constante de a oferi soluții adaptate cerințelor fiecărui client. Strategic,  suntem investitori de lungă durată, prin urmare performanța portofoliului actual este influențat în mare măsură de modul de operare și orientarea către client. Ne angajăm să dezvoltăm în continuare colaborări solide și să rămânem un partener de încredere în domeniul logisticii, al spațiilor industriale și, mai nou, al producției ușoare”.  

Având în vedere provocările date de creșterea costurilor cu utilitățile, dezvoltatorul a continuat să prioritizeze măsurile de eficiență energetică și sustenabilitate pentru toate clădirile din cadrul parcului P3 Bucharest A1. Astfel, în prezent, toate depozitele sunt certificate BREEAM Very Good și dispun de iluminat tip LED și panouri solare.

Rezultate S1 2023 pentru P3 Group S.àr.l:

La nivelul P3 Group S.àr.l, portofoliul a crescut cu peste 380.000 mp până la un total de 7,9 milioane mp de suprafață închiriabilă (GLA) în perioada de raportare, datorită achizițiilor și dezvoltărilor finalizate, iar gradul de ocupare a rămas în continuare foarte solid, la 98%. Aproximativ 60% din baza de active se află în Europa de Vest, cu 40% în Europa Centrală și de Est, acoperind 11 țări. După încheierea perioadei, P3 a intrat pe piața din Marea Britanie, unde are acum două active logistice în gestiune.

Venitul net din exploatare a crescut cu 21%, până la 205 milioane de euro, ca urmare a creșterii portofoliului. Pe o bază similară, creșterea venitului operațional net a fost de 7%, datorită indexării contractelor de închiriere și a diferențelor semnificative la reînchiriere. Noile chirii efective au fost în medie cu 24% mai mari în comparație cu închirierile anterioare pe același spațiu. Marja EBITDA s-a îmbunătățit la 84,5%, datorită creșterii portofoliului, diferențelor semnificative de reînchiriere și a concentrării pe procese eficiente.

Cererile crescute pentru randament continuă să influențeze evaluările imobiliare, dar în sectorul logisticii creșterea semnificativă a chiriilor a contrabalansat în mare măsură acest efect. Ca urmare, P3 a înregistrat o scădere comparativ redusă a valorii pe o bază similară, de 2,3% în prima jumătate a anului. Inclusiv investițiile nete, valoarea globală a activelor (GAV) a rămas stabil în prima jumătate a anului 2023, la 8,3 miliarde de euro.

Două achiziții cu randament au fost încheiate în prima jumătate a anului 2023, respectiv Campus 39 în Polonia și Atlantic One în Germania, adăugând portofoliului aproximativ 216.000 mp. În plus, aproximativ 168.000 mp de noi dezvoltări au fost finalizate în prima jumătate a anului și a fost demarată construcția pentru încă 213.000 mp GLA.

Frank Pörschke, CEO P3, a comentat: „După cum știm cu toții, mediul economic global aduce provocări în 2023, dar pentru piața imobiliară logistică, condițiile favorabile rămân în vigoare, iar cererea este încă puternică. Pe baza performanței noastre operaționale și financiare puternice, avem convingerea că P3 se află într-o postură bine poziționată pentru a capitaliza oportunitățile de pe piață. Cu proprietatea strategică pe termen lung a GIC, combinată cu platforma noastră puternică de operare internă, avem capacitatea și capitalul de a continua pe calea noastră de creștere profitabilă și de succes”.

P3 este un investitor pe termen lung, manager și dezvoltator de proprietăți imobiliare logistice europene, cu peste 7,9 milioane de m² de active în administrare și o bancă de terenuri de 1,7 milioane de m² pentru dezvoltare ulterioară. P3 are activități comerciale în 11 țări și investește și dezvoltă în Europa de peste două decenii. P3 are peste 250 de angajați în 11 birouri din marile orașe europene. Sediul central este situat în Praga. P3 oferă servicii integrate de dezvoltare, de gestionare a activelor și a proprietăților.