Grupul francez Lafarge este în plin proces de fuziune cu elveţienii de la Holcim, proces în urma căruia cele două entităţi trebuie să vândă, la nivel global, fabrici care ar putea valora circa 7 mld. euro. Cele patru fabrici pe care Holcim şi Lafarge le deţin în România au o capacitate anuală de producţie de circa 7,2 mil. tone, echivalentul a circa 66% din piaţă. Vânzarea activelor Lafarge ar coborî cota la circa 33%, nivelul la care fuziunea ar putea avea undă verde din partea autorităţilor concurenţiale locale. În urma acestei vânzări, noul grup LafargeHolcim va rămâne cu fabricile Holcim de la Aleşd şi Câmpulung.

 

Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România, declara recent pentru Capital că interesul producătorilor de ciment din Turcia va fi direcţionat către achiziţia fabricii Lafarge din Medgidia. Potrivit acestuia, în actualele condiţii de piaţă, preţul celor două fabrici ar putea fi în jurul sumei de 350 mil. euro. Lafarge România a început, în luna mai, construirea unei staţii de co-procesare a deşeurilor în cadrul fabricii de ciment din Medgidia, proiect în valoare de 9,3 mil. euro.

 

Lafarge şi Holcim au înfiinţat un comitet de dezinvestiţii în urma anunţului referitor la planul de fuziune făcut în luna aprilie. Acest comitet a elaborat o listă a activelor propuse pentru vânzare, pentru a anticipa eventualele solicitări ale autorităţilor din domeniul concurenţei. Astfel, pe lângă activele Lafarge din România, cei doi producători au mai decis vânzarea uzinei de ciment Mannersdorf pe care Lafarge o are în Austria, vânzarea activelor Holcim din Franţa metropolitană, cu excepţia uzinei de ciment din Altkirch şi a staţiilor de betoane şi agregate din regiunea Haut-Rhin; activele Lafarge din Insula Reunion, cu excepţia participaţiei în cadrul Ciments de Bourbon; activele Lafarge din Germania; activele operaţionale ale Holcim din Ungaria; activele Holcim din Serbia; activele Lafarge Tarmac, posibil fără una dintre uzinele de ciment, din Marea Britanie. Luni, compania minieră Anglo American Plc a anunţat vânzarea participaţiei sale de 50% în Lafarge Tarmac către compania franceză Lafarge SA, pentru cel puţin 885 milioane de lire sterline în numerar. Tranzacţia urmează să fie finalizată în trimestrul trei din 2014.

 

„Viitorul grup LafargeHolcim va deţine astfel o bază industrială semnificativă şi echilibrată în Europa – aproximativ 20% din veniturile sale de la nivel global, ceea ce îi va permite să beneficieze de redresarea economică din Europa“, se precizează într-un comunicat al celor doi producători.

 

Acelaşi comitat a mai decis vânzarea activelor Holcim din Canada şi Mauritius. În ceea ce priveşte companiile în care Lafarge şi Holcim deţin participaţii în Filipine (Lafarge Republic Inc. – LRI şi Holcim Philippines Inc.) se analizează posibilitatea combinării activităţilor, cu excepţia uzinelor LRI din Bulacan, Norzagaray şi Iligan, care ar putea fi vândute.

 

Holcim şi Lafarge au mai anunţat că vor depune în curând o notificare la autoritatea de reglementare din Brazilia, CADE, urmând să propună o listă cuprinzătoare de active de înaltă calitate pentru vânzare.

 

Producătorii au mai menţionat că vor analiza în continuare situaţiile în care ar putea fi necesare vânzări de active, în cazurile în care ar exista suprapuneri sau în funcţie de cerinţele autorităţilor de reglementare. Finalizarea fuziunii propuse este aşteptată pentru primul semestru din 2015.

 

Fuziunea va crea cel mai mare producător mondial de ciment, cu vânzări combinate de aproximativ 32 mld. euro. Lafarge şi Holcim au anunţat că se aşteaptă la economii anuale de 1,4 miliarde de euro în urma finalizării acordului. (sursa: capital.ro)