“Piata de constructii este in scadere, suntem vizibil afectati de declinul din zona rezidentiala si non-rezidentiala. Vom reveni in acest an la profitabilitate, dar acest lucru vine si ca urmare a unor cresteri a preturilor cu 2-3 procente pentru ciment, masura luata pentru a pastra vanzarile in conditiile actuale de piata. Totusi, ne asteptam la o scadere a rulajului in ritm cu scaderea pietei de ciment, de pana la 5%”, a declarat in cadrul unei intalniri cu presa Daniel Bach, CEO al Holcim Romania.

La nivelul anului trecut, Holcim a raportat afaceri de 213 milioane de euro si pierderi nete de 8,5 milioane de euro.

Reprezentantul grupului elvetian a precizat de asemenea ca cele trei facilitati de productie din Romania, de la Alesd, Turda si Campulung, lucreaza in prezent la o capacitate de sub 70%.

Intrebat cum vede evolutia pietei si ce estimari are pentru anul care urmeaza, seful Holcim a precizat ca miza va ramane in continuare in zona proiectelor de infrastructura.

“Anul 2014 va fi similar cu acesta, in ceea ce priveste nivelul de consum. Nu vedem o scadere, dar un alt an de scadere ar putea fi un risc pentru piata. In intervalul 2011-2012 am profitat de proiectele de infrastructura, care s-au prelungit si in 2013. In acest moment nu se intrevad proiecte noi de infrastructura, dar momentan nu exista nimic pe hartie. Trebuie sa terminam proiectele de infrastructura – ele sunt o prioritate”, a completat Daniel Bach.

Seful Holcim spune ca si zona rezidentiala are un potential de crestere, dar acest lucru nu poate veni decat in cazul in care oamenii vor avea bani pentru investitii noi, pe care sa le poata derula in anii ce urmeaza.

In ceea ce priveste piata de ciment din acest an, reprezentantul Holcim spune ca sese asteapta la o scadere cuprinsa intre 3-5% a volumelor vandute.

Conform datelor statistice din piata, disponibile la nivelul anului trecut, piata de ciment s-a ridicat la 7,6 miliarde de tone in volum si circa 600-700 milioane de euro, in valoare.

Holcim a lansat in mod oficial, la fabrica de la Alesd, Instalatia de Recuperare a Energiei Reziduale, o investitie a carei valoare s-a ridicat la 15 milioane de euro.

Practic, prin noua investitie derulata, 15% din energia consumata de intreaga fabrica din Alesd devine o energie “verde” – energie obtinuta prin utilizarea gazelor reziduale rezultate din procesul de ardere si racire a clincherului (material intermediar din care se produce cimentul).

In ultimii ani, atat Holcim cat si ceilalti concurenti din piata precum Carpatcement Holding si Lafarge au derulat investitii de milioane de euro pentru cresterea capacitatilor de productie si eficientizarea costurilor cu energia electrica.

Ca parte a investitiilor derulate in ultimii ani, cat si a proiectelor de dezvoltare durabila in care este implicata, Holcim a reusit reducerea emisiilor de praf de la 359 tone / an (echivalentul a 14 camioane)- in 2005, la 18 tone/an (echivalentul a jumatate de camion), in 2013.

Totodata, circa 20% din materia prima folosita la productia de ciment de catre Holcim in fabricile sale din Alesd si Campulung este reprezentata de deseuri, proiect derulat prin intermediul companiei Ecovalor, o proprietate exclusiva a grupului elvetian pe piata.

Potrivit reprezentantilor companiei, din 2007 si pana in prezent, investitiile in dezvoltarea activitatilor de pre-tratare si co-procesare a deseurilor, realizate de catre Ecovalor si Holcim in Romania au depasi 32 de milioane de euro.

Filiala locala a grupului Holcim a precizat ca in anul ce urmeaza va continua investitiile in cresterea eficientei energetice a fabricilor, mentenanta echipamentelor, dar si achizitia de noi produse.

“Avem bugetate anual sume pentru asigurarea mentenantei si cresterii eficientei energetice a fabricilor. La nivelul anul 2013 am derulat investitii totale de 12 milioane de euro. Pana in acest moment nu avem un proiect mare pentru anul care urmeaza, de aceea investitiile derulate anul viitor se vor apropia de acest prag”, a conchis seful Holcim Romania, Daniel Bach.

 

Holcim detine in Romania doua fabrici de ciment, in Alesd si Campulung, o statie de macinare si un terminal de ciment la turda. Pe plan local, compania care numara circa 950 de angajati, concureaza cu grupul german Carpatcement (Heidelbergcement) si francezii de la Lafarge. (sursa: wall-street-ro)