Înainte de anul 1989, România era al patrulea exportator de cânepă la nivel mondial, însă volumul de cânepă cultivată a scăzut față de acea perioadă, ajungând la doar câteva hectare în anii 2000. Investiția de aproximativ 5 milioane de euro realizată de HempFlax este una privată și susține piața de cultivare și procesare a cânepii din România.

 

HempFlax sprijină inițiativă statului român de a oferi subvenție combinată cultivatorilor de cânepă pentru semințe și tulpini, compania achiziționând materia primă pentru procesare de la fermierii români, sub formă de baloți. Fibra de cânepă constituie o materie primă inepuizabilă, durabilă și regenerabilă pentru materiale industriale reciclable. De asemenea, este una dintre cele mai puternice fibre cunoscute.

 

 

„Prin viziunea și vigoarea inovatoare a companiei, HempFlax își aduce aportul la conceptul de agrification în România. Punând la dispoziție resurse regenerabile, fibrele sintetice fabricate din resurse fosile – precum nailonul, fibra de sticlă și materialele plastice – pot fi înlocuite de fibrele din aceste resurse naturale, precum cânepa”, explică Oana Suciu, director general.

 

Suprafața cultivată de către HempFlax în 2015 este de aproximativ 500 de hectare, aflate în zona Sebeș, Pianu și Petrești, iar investitorii preconizează o creștere a suprafeței cu aproximativ 300 de hectare de la an la an. Capacitatea de procesare a fabricii este de patru tone de tulpini pe oră, ceea ce înseamnă un target de 5.000 de hectare cultivate astfel încât să se atingă capacitatea maximă a acesteia.

 

Compania are ca obiectiv de asemenea stabilirea contractelor de cultivare cu fermierii din România, susținând astfel dezvoltarea industriei.

 

HempFlax și-a început activitatea în 1994 și proiectează, dezvoltă și patentează utilaje specializate pentru cultivarea cânepii, în special în partea de recoltare, oferind o combină care reușește să îmbine trei operațiuni distincte de recoltare în același timp a semințelor, tulpinilor și frunzelor de cânepă. (sursa: forbes.ro)