Unificarea legislației privind construcția și urbanismul
Un proiect în acest sens a fost de mult pe agenda MDRAP. La 13 martie 2018, proiectul de hotărâre a Guvernului a fost adoptat vizand tezele preliminare ale proiectului "Codul teritorial, urban și al construcțiilor", exact la zece ani de la inițierea primului astfel de proiect, Codul Construcțiilor, în martie 2008, de către Inspectoratul de Stat pentru Construcții la acel moment.
Această inițiativă este foarte bine primită de majoritatea actorilor din domeniu. 

Cooperarea dintre sectorul public și sectorul privat
Un cadru juridic mai clar și mai transparent ar îmbunătăți cooperarea autorităților cu investitorii, avand in vedere că fiecare clădire nouă are un impact asupra cartierului din orașul în care este construită.
Atât autoritățile, cât și companiile private trebuie să fie sensibilizate în ceea ce privește planificarea urbană și cooperarea. Dezvoltarea durabilă a orașelor implică responsabilitatea ambelor părți.

Facilități fiscale pentru clădirile verzi
Toate clădirile noi pentru care se va elibera autorizația de construire după data de 31 decembrie 2020 ar trebui să fie cladiri cu consum energetic aproape de zero (near Zero energy Buildings), in conformitate cu Directiva privind Performanta Energetica a Cladirilor (implementata in Romania prin Legea 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor).
Acordarea de stimulente fiscale pentru construirea de clădiri verzi înainte de această dată ar trebui să reprezinte o prioritate pentru autoritățile române. Cu toate acestea, doar Cluj-Napoca și Timișoara au implementat astfel de reduceri fiscale pentru clădiri. Există și alte inițiative locale, cum ar fi la Iași. Chiar dacă Bucureștiul este orașul cu cel mai mare număr de clădiri verzi (1,1 milioane de metri pătrați de clădiri verzi in ianuarie 2018), acesta nu are un astfel de sistem de stimulente.

Vehicule investiționale în domeniul imobiliar
Acestea vor fi create cu fonduri de la investitori privați (din România, UE, etc.) și se vor bucura de un regim fiscal special, bazat pe modelul trusturilor de investiții imobiliare existente în alte țări europene.

Prima încercare aparține OTP Bank, care în această toamnă a creat OTP Real Estate & Construction, un fond dedicat clienților din retail și instituționali care doresc să investească în imobiliare. (sursa: wall-street.ro)