Informaţia a fost dezvăluită de o notă a Ministerului Economie prin care se mai spune că reprezentanţi ai Airbus Helicopters Industries România au avut o întâlnire cu secretarul de stat Sorin Encuţescu.

 

”În cadrul întâlnirii a fost prezentat stadiul demersurilor întreprinse în vederea realizării în România a capacităţii de producţie destinate realizării elicopterelor de tip Super Puma Mk 1. Cei doi reprezentanţi ai companiei Airbus Helicopters Romania au menţionat preocuparea pentru începerea lucrărilor la noua fabrică, la mijlocul lunii octombrie a.c. De asemenea, a fost evidenţiată oportunitatea participării companiilor româneşti din domeniul industriei aeronautice, în calitate de subcontractori, la realizarea elicoperului Super Puma Mk 1. Înfiinţarea acestei capacităţi de producţie va asigura şi crearea de noi locuri de muncă, procesul de recrutare a primului lot de angajaţi cu înaltă calificare, fiind finalizat în proporţie de 95 %”, se spune în document. În prezent, Airbus recrutează angajaţi pentru noua fabrică.

 

Airbus Helicopters, denumită anterior Eurocopter, are aproximativ 23.000 de angajaţi la nivel mondial, şi este prezentă în România prin Eurocopter România, unde deţine 51% din acţiuni, diferenţa fiind controlată de IAR.

 

Fabrica ar urma să fie construită pe un teren de 27.000 metri pătraţi pus la dispoziţie de IAR Ghimbav, iar investiţia este de 40 milioane euro, la care se vor adăuga alte 11 milioane euro, pe care va trebui să le investească IAR Ghimbav, companie care va fi principalul furnizor al uzinei. Unitatea va fi operată de o firmă înfiinţată de Airbus Helicopters, Vadstena. Hala industrială va avea 8.550 metri pătraţi în primă fază. În etapa a doua se mai au în vedere şi varianta militară a elicopterului, precum şi o variantă alungită a modelului C1e, precum şi creşterea numărului de componente ce vor fi achiziţionate din ţara noastră.

 

Primul elicopter civil va fi lansat în 2017, iar cel militar în 2018. Printre altele, IAR ar putea produce cablaje electrice, condiţia fiind reducerea cu 10% a costurilor recurente faţă de Labinal Maroc, furnizorul actual al Airbus Helicopters. (sursa: actualmm.ro)