Declaratiile lui Topolinski vin in contextul in care pe 20 februarie instanta ar urma sa dea o decizie intr-un dosar in care AAAS contesta licitatia. Anterior, Stan Popa, seful AAAS a declarat pentru Adevarul ca s-a contestat calitatea cumparatorului, nu suma primita. “Nu stim daca o companie cu cateva sute de mii de euro poate sustine un colos precum Aversa. O decizie va fi data in justitie pe 20 februarie”, a declarat Popa.

Michael Topolinski spune insa ca acest dosar este unul de intimidare si ca procesul incetineste actiunile de transformare ale societatii.

„La doua saptamani dupa ce am castigat licitatia, am fost contactati de un reprezentant al AAAS care ne-a impus acceptarea unui partener privat recomandat de aceasta autoritate. Am refuzat sa ne lasam intimidati, fapt care a dus la continuarea acestui proces”, a declarat Topolinski.

Reprezentantii legali ai companiei au invocat exceptia de tardivitate a acestui proces, in sensul ca AAAS a depus contestatia depasind termenul legal de 3 zile. Desi au fost aduse toate argumentele legale, judecatorul a decis continuarea procesului. In doar patru luni, Aversa Manufacturing si alte parti interesate, au avut parte de 11 controale ale diferitelor institutii ale statului, in conditiile in care, in anul anterior, niciuna nu a fost interesata sa faca astfel de cercetari, arata un comunicat de presa al actualilor proprietari.

Un alt semn de intrebare ridicat de actualii proprietari ai Aversa este legat de numirea lui Matei Gheorghe de catre AAAS in functia de administrator special. Potrivit datelor transmise de actualii proprietari ai Aversa, Gheorghe a fost director general al Aversa SA intre 1999 si 2005. Conform unui raport de audit intern intocmit in 2005, Aversa SA avea datorii de 95.505.390 lei si pierderi de 64.662.891 in 2004. “De asemenea, in aceeasi perioada, s-au facut scaderi de personal, pana cand, in 2005, Matei Gheorghe a fost concediat in urma ”scandalului pompelor”. Angajatii il considera pe MG responsabil pentru falimentul Aversa SA din 2006 si nu vor ca AAAS si reprezentantul institutiei, Matei Gheorghe, sa fie implicati in afacerile Aversa Manufacturing”, spun oficialii companiei.

"Suntem convinsi ca vom castiga recursul primei decizii a Tribunalului Bucuresti catre Curtea Suprema de Justitie. Aceasta se va decide in cateva luni. Intimidarea si coruptia generala din Romania trebuie sa inceteze astfel incat tara sa ajunga la potentialul maxim pentru binele tuturor. Investitorii straini vor fi vor fi intotdeauna sceptici in a face investitii atunci cand nu exista un climat de incredere in institutiile statului si in justitie. Contestatia AAAS a fost depusa din ratiuni gresite, motiv pentru care ar trebui sa fie retrasa in mod voluntar astfel incat sa putem continua investitiile, angajarile de personal, si cresterea afacerii noastre pe termen lung", a mai declarat Michael Topolinski.

Fondul de investitii canadian Benevo a preluat in septembrie anul trecut prin subsidiara Blue Diamond, alaturi de producatorul de mase plastice Autoplast, activele companiei falimentare Aversa SA, printre care si un teren de 10 ha in zona Obor, tranzactie de 17,3 mil. euro ( fara TVA).

In cadrul sedintei de licitatie din data de 11 sseptembrie lichidatorul judiciar al Aversa SA– consortiul format din RVA Insolvency si Activ Lichidator- au fost adjudecate toate bunurile societatii Aversa, cu exceptia creantelor si disponibilitatilor banesti.

Conform procesului-verbal al licitatiei, adjudecatarul este obligat sa continue activitatea de productie tip Aversa (pompe si piese de schimbe marca Aversa) si sa aiba un numar de minim 200 salariati o perioada de minim 3 ani de la data adjudecarii. In cazul in care adjudecatarul nu isi respecta obligatiile asumate, licitatia se anuleaza, iar activele revin in proprietatea S.C. Aversa S.A., cu pierderea de catre adjudecatar a garantiei de participare la licitatie (5, 19 mil. euro) si cu plata unei despagubiri de 50% din pretul de pornire al licitatiei (respectiv suma de 17,3 mil. euro).

Aversa SA, unul dintre cei mai mari producatori de pompe din Europa, se afla in procedura de faliment din data de 19 ianuarie 2012. Incepand cu luna mai a acestui an au fost organizate un numar de 14 licitatii pentru bunurile companiei in cadrul carora nu s-a primit nicio oferta de pret.

In cadrul celei de a 15-a licitatii a fost depusa o singura oferta de catre asocierea formata din S.C. Blue Diamond Estate S.R.L. si S.C. Autoplast Engineering S.R.L. care a oferit pretul minim de adjudecare de 17.300.000 euro (exclusiv TVA). Acest pret minim a fost aprobat de catre adunarea creditorilor in sedinta din data de 18 iunie.

 

“Din luna septembrie 2013 Aversa este din nou o companie profitabila, comenzile clientilor atingand, la inceputul acestui an, deja 18 milioane de lei. In cele cinci luni de la preluare, compania a reinceput productia si exportul, a angajat 230 de muncitori, a organizat prima conferinta anuala de Reindustrializare si Infrastructura, urmand sa faca o investitie de 15 milioane de euro pentru dezvoltarea unei noi fabrici in Bucuresti”, au declarat oficialii companiei. (sursa: wall-street.ro)