Toate condiţiile care stăteau în calea fuziunii au fost îndeplinite după încheierea cu succes a ofertei publice de schimb şi emitere de noi acţiuni Holcim acţionarilor Lafarge. Acţionarii Holcim au aprobat rezoluţiile legate de fuziune în Adunarea Generală Extraordinară din 8 mai 2015. Odată cu finalizarea fuziunii, mandatul noului Consiliu de Administraţie şi al noului Comitet Executiv, cu Eric Olsen în poziţia de CEO, au devenit efective.

 

„Tranzacţia de astăzi este un eveniment istoric – nu numai pentru cele două companii, dar şi pentru întreaga industrie. LafargeHolcim are un portofoliu de afaceri unic, este reperul industriei în cercetare şi dezvoltare şi oferă clienţilor săi cea mai largă gamă de produse inovatoare şi cu valoare adăugată, servicii şi soluţii – de la micii proprietari până la marile întreprinderi şi cele mai complexe proiecte“, a declarat vineri Wolfgang Reitzle, co-preşedintele Consiliului de Administraţie al LafargeHolcim.

 

LafargeHolcim şi-a dezvăluit vineri noul logo şi noua identitate corporativă.

 

Acţiunile noii companii vor fi tranzacţionate pe SIX Swiss Exchange, precum şi pe Euronext din Paris începând cu 14 iulie.

 

Cei doi producători şi-au anunţat intenţia de a fuziona în aprilie anul trecut. De atunci, grupul a primit toate aprobările antitrust relevante. În acest context, au fost vândute o serie de active din Europa, Statele Unite ale Americii, Canada, Brazilia, India, Filipine şi Mauritius. Finalizarea acestor tranzacţii este aşteptată în următoarele luni. Cumpărătorul este grupul irlandez CRH.

LafargeHolcim produce ciment, agregate şi betoane, cu vânzări nete combinate de 30 mld. dolari în 2014.

 

Facilităţile de producţie deţinute de Lafarge în România au jucat un rol important în decizia de achiziţie luată de grupul irlandez CRH, care s-a angajat să preia toate activele ce stau în calea fuziunii dintre Holcim şi Lafarge.

 

CRH a anunţat că va plăti 6,5 mld. euro pe activele scoase la vânzare de Lafarge şi Holcim la nivel global, din care peste 500 mil. euro reprezintă valoarea facilităţilor de producţie din România, potrivit estimărilor Capital. CRH va achiziţiona în România toate cele opt firme în care Lafarge are participaţii, care au circa 1.000 de angajaţi şi care gestionează cele două fabrici de ciment de la Medgidia şi Hoghiz, staţia de măcinare de la Târgu-Jiu, cele 16 staţii de betoane şi cele 16 cariere şi balastiere.

 

Tranzacţia include şi brandurile Multibat şi Romcim. Lafarge România are o capacitate de producţie de ciment de 4,9 mil. tone pe an şi o capacitate de producţie de agregate de 3,5 mil. tone pe an. Investiţiile totale realizate de producător în facilităţile locale se ridică la 700 mil. euro, din care 81 mil. euro au fost investite în ultimii cinci ani de criză. (sursa: capital.ro)