Potrivit Jones Lang LaSalle, în Rusia au fost certificate până în prezent mai mult de 24 de clădiri, la standarde internaționale de mediu, ditre care 12 BREEAM, 6 LEED, 5 BREEAM In-Use și un proiect certificat atât LEED cât și BREEAM. Suprafața totală certificată este de 450,000 mp.

Segmentul de birouri este pe prima pozie în ceea ce privește clădirile verzi (43% din totalul imobiliar certificat în rusia), sectorul industrial ocupă cea de-a doua poziție (21%), iar cea de-a treia poziție este reprezentată de proiecte specializate precum unitățile de învățămînt. Centrele comerciale și proprietățile rezidențiale ocupă un procent insignifiant din totalul volumului de cladiri verzi din Rusia.

Christophe Vicic a comentat: “În următorii doi ani ne așteptăm la o creștere semnificativă pe piața de clădiri verzi. Astfel, până la sfârșitul anului 2015 stocul total de birouri și depozite certificate din Rusia va ajunge 1,2 milioane mp, la care se adaugă 1,7 milioane mp de proiecte sportive și de infrastructură.”

În timp ce piața de clădiri verzi se află la începuturile sale în Rusia, aceasta este destul de dezvoltată la nivel global și asigură oportunitatea de a analiza impactul tehnologiilor verzi asupra pieței imobiliare.

“Potrivit sondajului RICS relaizat în SUA - cea mai dezvoltată piașă în privința certificării ecologice – nivelurile de chirie în clădirile verzi sunt în medie cu 3% mai mari decât cele din aceeași categorie de clădiri, dar fără certificate. Valoare investițională a activelor este în medie cu 7% mai mare atunci când sunt aplicate tehnologii verzi,” a mai spus Christophe Vicic. “Spunând acestea trebuie să clarificăm – nu clădirile verzi cresc prețul, ci din contră proiectele necertificate își pierd valoarea și devin mai puțin căutate de către ocupanți și investitori.”

 

Christophe Vicic a mai afirmat că influența tehnologiilor verzi asupra costului de dezvoltare al unei proprietăți este mult exagerat. “Potrivit percepțiilor pieței, costul implementării soluțiilor de economisire energetică cresc costul total al dezvoltării cu 0,9-29%, în timp ce experiența arată că acest indicator nu depășește 0,4-12,5%, care este de două ori mai scăzut. Odată cu dezvoltarea pieței verzi acest index nu va face decât să scadă grație noile tehnologii și experienței câștigate cu proiectele deja implementate. În cele din urma arată creșterea expertizei în domeniu,” a concluzionat acesta. (sursa: europaproperty.com)