Cresterea increderii investitorilor si imbunatatirea conditiilor de creditare, precum si activitatea evident sporita a investitorilor speculativi pe pietele in revenire, au condus la un start puternic pentru piata investitionala din Europa in 2014, potrivit ultimului studiu realizat de CBRE.

 

In Romania, volumul total de investitional a ajuns la 302,7 milioane euro, in crestere cu 256% comparativ cu T1 2013. Investitiile au crescut nu numai ca volum, dar si ca numar de tranzactii, de la 4 anul trecut, la 9 in acest an. Printre cele mai importante tranzactii, se numara recumpararea proiectul mixt Upground (birouri si rezidential) de catre Globalworth Real Estate de la un fond de investitii parte Deustche Bank, Charles de Gaulle Plaza (birouri), si mai multe tranzactii mici si mijlocii, cum ar fi: Innovations Park (industrial), Moldova Mall (retail), Mario Plaza (retail) si PIC Oradea (retail).

 

Investitiile comerciale in Europa Centrala si de Est (ECE) au scazut cu 35% fata de aceeasi perioada a anului trecut, miscare generata de o scadere semnificativa in Rusia, care a inregistrat cel mai scazut trimestru de la T1 2012. In schimb, Polonia (+41%) a prezentat o crestere semnificativa fata de T1 2013, iar unele dintre pietele mai mici au cunoscut, de asemenea, un nivel scazut de investitii; Cu toate acestea, Romania a inregistrat o crestere semnificativa (chiar daca pornind de la un nivel scazut).

 

"Apetitul pentru investitii in Europa Centrala si de Est continua si, desi volumele investitionale din T1 2014 in unele tari ar putea reprezenta o incetinire, acest an va inregistra o crestere generala. In tari precum Republica Ceha, Ungaria si Romania se inregistreaza activitati sporite si un nou interes din partea investitorilor, care acum dau mai multa atentie acestor piete decat in trecut. Desi acest interes nu s-a materializat inca in tranzactii concrete, ne asteptam ca acest lucru sa se schimbe de-a lungul anului 2014 si volumele sa creasca fata de 2013", a spus Mike Atwell, director piete de capital CEE, CBRE.

 

Totalul investitiilor in Europa a ajuns la 37,9 miliarde euro in T1 2014 - o crestere de 18% fata de T1 2013. Cea mai rapida crestere de la an la an, in T1 2014 a fost inregistrata in Austria (183%), Irlanda (179%), Spania (132%) si Finlanda (103%). Pietele principale din Suedia (+68%), Germania (47 %) si Franta (+37 %) au inregistrat, de asemenea, o crestere semnificativa fata de T1 2013.

 

"Investitorii speculativi, in special din SUA, vizeaza piete precum Spania si Irlanda, bazandu-se pe redresarea economica, pentru a profita de potentiala compresie a randamentului in viitor", a spus Jonathan Hull, managing director piete de capital EMEA al CBRE. (sursa: wall-street.ro)