Francezul François Pétry, care a preluat din luna februarie conducerea operaţiunilor locale ale grupului elveţian din industria materialelor de construcţii Holcim, spune că activele scoase la vânzare la nivel inter­naţional în contextul fuziunii cu francezii de la Lafarge au stârnit interesul mai multor potenţiali cumpărători.

 

„Am înţeles că mai multe tipuri de investitori sunt interesaţi să cumpere activele celor două grupuri la nivel internaţional – de la jucători din industria materialelor de construcţii până la fonduri de investiţii. Sunt semnale puternice că există mai mulţi cumpă­rători interesaţi, astfel că vânzarea nu se va face la discount, ci la un preţ bun, corect“, afirmă Pétry într-un interviu pentru ZF.

 

Printre activele pe care cei doi giganţi din industria cimentului le-au propus spre vânzare pentru a putea încheia o fuziune la nivel mondial se numără şi activele Lafarge din România, cele mai importante fiind cele do­uă fabrici de ciment de la Medgidia (judeţul Constanţa) şi Hoghiz (judeţul Braşov), precum şi staţia de măcinare de la Târgu-Jiu. Potrivit estimărilor ZF, valoarea de piaţă a activelor Lafarge din România se ridică la circa 500 de milioane de euro.

 

Această vânzare vine în contextul în care odată cu fuziunea cele două grupuri Lafarge şi Holcim ar fi avut o poziţie dominantă în România, controlând peste jumătate din piaţa cimentului, evaluată la 500-600 de milioane de euro anual. (sursa: zf.ro)