"In primul trimestru al anului trecut, volumul tranzactiilor investitionale a fost de 310 milioane de euro, dintre care achizitiile Globalworth - BTC de la Ioannis Papalekas 50% si de la Industrialexport (Dragos Balteanu) 50%, BOB Tower (Upground), BOC Tower (Upground) si Upground Towers (rezidential) de la Deutsche Bank- au insumat 270 milioane de euro. Estimativ, in primul trimestru din 2015 tranzactiile de investitii au insumat 30-40 milioane de euro (aproximativ aceeasi valoare, daca scadem achizitiile Globalworth)", a declarat pentru Mediafax, Marius Grigorica, associate director capital markets in cadrul companiei de consultanta imobiliara DTZ.

 

Cele mai importante tranzactii din acest an sunt vanzarea de catre fondul american de investitii Heitman a parcului logistic Mercury Logistics Park companiei cehe CTP si a centrului comercial Galleria Braila de catre compania GTC, unui investitor local. In opinia sa, proprietatile comerciale si de birouri vor ramane cele mai atractive produse investitionale si anul acesta. In plus, segmentul industrial, din nou in vizorul investitorilor incepand de anul trecut, este de asteptat sa performeze si in acest an, avand in vedere numarul semnificativ de produse industriale si logistice disponibile pentru vanzare.

 

"Cei mai importanti jucatori din piata in 2014 au fost NEPI in zona de retail si Globalworth in zona de birouri, insa noutatea este ca acestia nu mai sunt singurii care fac oferte, ci au concurenti competitivi care ii determina sa ofere preturi competitive.Piata noilor dezvoltari va fi dominata in continuare de jucatori locali precum Nepi si Globalworth care cunosc bine potentialul pietei si au echipe capabile sa dezvolte repede proiecte sustenabile. Desi perceptia de lichiditate in piata este in crestere, Romania are nevoie de o masa critica de jucatori noi, si apoi cu siguranta vor fi atrasi si altii", a explicat Grigorica.

 

Anul trecut, investitiile au totalizat 1,3 miliarde de euro, ceea ce a reprezentat o crestere de 4,3 ori mai mare fata de 2013. Din totalul investitiilor din 2014, 40% au fost alocate catre retail, 27% catre birouri, 13% catre piata de industrial, iar aproximativ 10% au fost tranzactii cu terenuri.

 

Din totalul tranzactiilor, aproape 75% au fost in Capitala. "In 2015 ne asteptam ca piata sa creasca si sa vedem mai multe tranzactii realizate de catre jucatori noi, care vor targeta toate sectoarele", a conchis Grigorica. (sursa: wall-street.ro)