Tranzactia este conditionata de aprobarea Consiliului Concurentei.

 

Infiintat de Ioan Tecar, grupul de companii Pehart detine trei fabrici ce produc hartie tissue si produse igienico-sanitare (hartie igienica, prosoape de bucatarie si servetele) sub marcile proprii, Pufina si Alint, dar si sub marcile private ale diversilor retaileri.

 

In urma investitiei Abris si a ajutorului de stat, cea de-a patra fabrica va fi pusa in functiune pana la finele acestui an si va duce capacitatea de hartie tissue sub forma de role jumbo la 100.000 de tone.

 

Compania exporta majoritatea productiei catre clienti din Europa Centrala si de Sud-Est.

 

Ca parte a tranzactiei, Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), in momentul de fata actionar al Pehart Tec SA (una dintre cele patru companii ale grupului) isi va vinde participatia.

 

In 2009, BERD a devenit actionar al Pehart Tec SA investind pentru a sustine strategia de crestere a productiei de hartie tissue si a oferi o alternativa la importuri.

 

Ioan Tecar va continua in rolul sau ca presedinte al grupului Pehart si se asteapta ca impreuna cu noul partener sa consolideze pozitia companiilor pe piata: "Prin punerea in functiune a celei de-a patra fabrici de hartie tissue si produse igienico-sanitare, vom atinge o capacitate de productie hartie tissue de peste 100.000 tone, realizand astfel ceea ce ne-am propus de la bun inceput, sa devenim un lider in regiune. Pe aceasta cale, doresc sa multumesc pentru sprijinul acordat de BERD pe parcursul celor 6 ani de parteneriat pentru dezvoltarea si modernizarea Pehart Tec SA; ca urmare a acestei colaborari am reusit sa facem din brandul Pufina unul din cele mai puternice branduri din piata."

 

Cezar Scarlat, Partener, Abris Capital Partners Romania:"Consideram ca noua companie are avantaje competitive semnificative si oportunitatea unica de a beneficia de cresterea rapida a sectorului de retail din Romania si din regiune. Investitia noastra in grupul Pehart, unde Ioan Tecar continua sa fie un actionar semnificativ, este o etapa importanta in realizarea obiectivului nostru de a ne consolida pozitia ca cel mai important fond de investitii din Romania si din regiune".

 

Frederic Lucenet, Director, Manufacturing and Services, BERD: "De la data investitiei BERD, compania si-a imbunatatit procesul de productie, a construit brand-ul Pufina, care e acum prezent in aproape toate lanturile de supermarket si o echipa noua de management, ceea ce a rezultat in imbunatatiri semnificative ale performantei financiare. Pehart Tec este acum foarte bine pozitionata sa intre intr-un nou ciclu de dezvoltare la finalul caruia sa devina un jucator regional de varf."

 

Consultantii implicati in aceasta tranzactie au fost: pentru Abris Capital, Clifford Chance (juridic), PwC (taxe, due diligence), iar pentru grupul Pehart: Bondoc & Asociatii (juridic).

 

Abris Capital Partners este principalul fond de investitii independent, concentrat pe investitii in companiile mijlocii din Europa Centrala si de Sud-Est (investitii intre 20 milioane de euro – 100 milioane de euro). Cu active de peste 770 milioane de euro si ultimul fond de 450 milioane de euro, Abris Capital este cel mai mare fond cu prezenta locala in regiune si in Romania.

 

In Romania, Abris detine unul dintre liderii sectorului de curierat, Urgent Cargus, format prin fuziune, ca urmare a achizitiei Cargus si Urgent Curier, precum si a mai multor jucatori din sector (Otto Curier, TCE si CRX).

 

Grupul de companii Pehart este principalul producator independent de hartie tissue din Romania si Europa de Sud-Est. Compania are o productie integrata vertical, producand atat role jumbo, cat si produse finite, cum ar fi hartie igienica, prosoape de bucatarie si servetele. Grupul Pehart este divizia de hartie a grupului MG TEC, si include Pehart Tec SA (Petresti), Samus Constructii SA, Metalicplas Impex SA si Metalicplas Distribution SA (Dej). Pe parcursul timpului, companiile au beneficiat de fonduri nerambursabile europene si de la statul roman pentru a-si implementa planurile de investitii si de crestere. (Sursa: dailybusiness.ro)