Cel mai mare spațiu este situat în Polonia (circa 2 milioane mp), relevă un nou raport al Colliers: „ExCEEding Borders Small Business Units & Last Mile Logistics Sector in CEE-15”.

Kevin Turpin, Regional Director of Capital Markets, CEE, Colliers, comentează: „Cererea ocupanților din sectorul I&L din regiunea CEE-15 în ultimii ani a fost puternică și condusă în principal de sectoarele 3PL, retail și distribuție, urmată de producție ușoară, industria auto și FMCG. În timpul pandemiei, am experimentat un interes mai mare al chiriașilor din sectorul comerțului electronic și al operatorilor de logistică care își oferă serviciile retailerilor și companiilor de comerț pe internet. Creșterea cererilor pentru spațiul SBU/LML este și o consecință a acestei tendințe”.

Piața SBU/LML din țările ECE-15 se află într-un alt stadiu de dezvoltare
Nu există proiecte tipice SBU/LML în Albania sau Bosnia și Herțegovina. În acest caz, chiriașii specifici din acest sector închiriază module mai mici în cutii mari sau scheme I&L mai mici de standarde inferioare. Unele proiecte sunt, de asemenea, construite cu un concept similar schemelor moderne SBU/LML, dar pentru uz privat. Cel mai mare spațiu este situat în Polonia (cca. 2 milioane mp). Țara cu cea mai mare pondere în spațiul SBU/LML din stocul total de I&L este Bulgaria, unde acest tip de proiect reprezintă 59% din totalul ofertei.

Nivel de chirie pentru spatii SBU si LML
În CEE-15 există cca. 500.000 mp spatiu SBU/LML in constructie. Majoritatea acestui volum este în prezent construit în Polonia (310.000 mp). De obicei, chiriile și taxele pentru servicii sunt semnificativ mai mari decât în clădirile standard, dar spațiile SBU și LML compensează acest lucru cu locații excelente și adaptare excelentă la nevoi. Toți acești factori duc la costuri de construcție mai mari. În majoritatea țărilor din ECE-15, tarifele principale de închiriere pentru acest tip de porțiune variază între 4,0 EUR și 10,00 EUR pe metru pătrat/lună, dar, în Republica Cehă și Estonia, pot ajunge chiar la niveluri de 12 EUR pe metru pătrat/lună.

 Investițiile în sectorul I&L au depășit volumele pieței CEE-6 în 2021
Schimbările semnificative sau perturbarea comportamentului consumatorilor, producția de bunuri și lanțurile globale de aprovizionare, cauzate de pandemie și războiul din Ucraina, toate au făcut ca I&L să devină una dintre cele mai căutate clase de proprietate, nu numai la nivel global, ci și în întreaga regiune CEE. Tranzacțiile de investiții I&L au reprezentat cca. 25% din toate volumele în medie în țările ECE-6 (Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România și Slovacia) în ultimii 5 ani. Investițiile în sector au asigurat, de asemenea, primul loc în 2021, cu 37% din volume. Capitalul european (inclusiv CEE) conduce aproape activitatea de investiții cu 33%, înaintea capitalului din Asia Pacific cu 31%, începând cu 2017.

Impactul războiului din Ucraina
Războiul din Ucraina a afectat diferite țări din ECE-15 în mod diferit. În unele dintre ele, impactul războiului asupra pieței I&L este deja vizibil, în timp ce unii nu au observat încă niciun impact semnificativ asupra acestui segment de piață. Cu toate acestea, toate țările se confruntă cu prețuri în creștere la combustibil, prețuri mai mari ale materialelor de construcții, disponibilitate mai scăzută și o defalcare parțială a lanțurilor de aprovizionare, toate acestea afectând starea pieței I&L în această regiune. Termenele prelungite de construcție pentru noi scheme I&L sau oprirea schemelor nou începute și planificate pot încetini creșterea spațiului I&L în trimestrele viitoare, comparativ cu perioada curentă.

Disponibilitatea terenului
Există o lipsă de teren disponibil în regiunea ECE, în special în cele mai căutate locații. Unii dintre cei mai activi dezvoltatori I&L au fost ocupați în ultimii ani să securizeze terenuri pentru dezvoltarea viitoare. Alte terenuri, în special cele din interiorul sau din apropierea orașelor mari, au deseori concurență ridicată din partea dezvoltatorilor rezidențiali, care pot plăti adesea mai mult pe metru pătrat.

„În prezent, sectorul I&L are performanțe bune, motiv pentru care nu ne așteptăm la vreo schimbare semnificativă în această tendință în viitorul apropiat. Există șansa să experimentăm o oarecare încetinire a creșterii pieței I&L până când piețele de construcții și lanțurile de aprovizionare se vor stabiliza și lanțurile de aprovizionare vor relua un anumit nivel de normalitate. Cu toate acestea, este probabil ca această încetinire să fie mai degrabă pe termen scurt decât pe termen lung”, conchide Kevin Turpin.