Grupul austriac Immofinanz a realizat tranzactii cu proprietati din Romania reprezentand 18% din total. Pe pozitiile urmatoare, la egalitate, se pozitioneaza fondul sud-african de investitii NEPI si grupul austriac CA Immo, cu cate 8% din total, potrivit Mediafax.

RREEF (Deutsche Bank) se afla pe locul patru, cu o pondere de 7%, aceasta fiind urmata de compania italiana IGD (4%), fondul britanic de investitii Argo Real Estate (3%) si Globalworth (vehicul de investitii infiintat de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas) - 2%.

Immofinanz si-a castigat pozitia de lider in conditiile in care toate achizitiile realizate de grupul austriac au avut loc in perioada de "boom", la preturi mult mai ridicate decat cele din ultimii patru ani. In ultimii ani, NEPI si Globalworth au fost principalii jucatori de pe piata imobiliara din Romania.

Volumul investitiilor imobiliare din Romania s-a stabilizat in ultimii ani, dupa euforia dintre 2004 si 2007 (in anul 2007, potrivit datelor The Advisers/Frank Knight, s-a atins un maxim istoric, tranzactionandu-se proprietati in valoare de 1,544 miliarde de euro). Astfel, in 2009, valoarea tranzactiilor s-a redus dramatic, la 63 de milioane de euro, iar incepand din 2011 piata a inregistrat un nivel care a variat in jurul a 200 de milioane de euro pe an.

Autorii studiului mentioneaza ca in perioada analizata nu doar volumul investitiilor s-a modificat, ci si preferintele investitorilor. Astfel, daca in 2007-2008 cea mai mare parte a tranzactiilor au vizat centrele comerciale, in prezent, investitorii si-au schimbat atentia spre cladirile de birouri pozitionate in cele mai bune zone.

In total, in ultimii zece ani, tranzactiile cu centre comerciale au reprezentat 46% din valoare, iar birourile 35%. Spatiile industriale cumuleaza 5% din total, iar proiecte cu spatii mixte 12%.

In ceea ce priveste oferta de proiecte imobiliare, autorii studiului spun ca pe toate subsectoarele pietei exista astfel de proprietati disponibile la vanzare. Pe piata de birouri, Piata Victoriei si Calea Floreasca-Barbu Vacarescu raman cele mai cautate de catre investitori. In afara Bucurestiului, proprietatile comerciale din marile orase, precum Timisoara, Iasi si Cluj Napoca au inceput sa atraga interesul pentru potentiali investitori.

 

"In ciuda faptului ca lipsa finantarii ramane principala bariera pentru investitii, investori noi cauta mai multe informatii despre Romania, in parte pentru ca acestia cred ca reducerea randamentelor se apropie de final in pietele mai mature si pe cele din Europa Centrala si de Est. In prezent, cei mai multi investitori sunt interesati de randamente ridicate, proprietati distressed si cele de marimi medii spre mici", se mai spune in studiu. (sursa: wall-street.ro)