"Merita mentionata cresterea volumului de ciment in Romania, datorata proiectelor mari dezvoltate in zona Bucurestiului", se arata intr-un raport al Holcim. Preturile la ciment au scazut cu 1,2% in Romania, in moneda locala, in 2014 fata de anul precedent. Pe piata agregatelor, Holcim a inregistrat in Romania o scadere de 6,1% a livrarilor, insa preturile au afisat o crestere de 13,6%. Vanzarile de ciment in Europa au scazut cu 1%, la 26,4 milioane de tone anul trecut fata de 26,7 milioane de tone in 2013, pe fondul revenirii slabe a economiilor europene si a nesigurantei politice din unele state, scrie Mediafax.

 

"In Europa, volumele au urcat usor in trimestrul al patrulea, sustinute de activitatea din Marea Britanie si Romania, care a compensat pentru scaderea unor piete precum cele din Franta, Belgia si Elvetia", potrivit raportului grupului elvetian. La nivel mondial, grupul a inregistrat un avans de 1% al vanzarilor de ciment, de la 138,9 milioane de tone in 2013 la 140,3 milioane de tone anul trecut, in timp ce livrarile de agregate au scazut cu 0,9%, la 153,1 milioane de tone.

 

Holcim si compania franceza Lafarge au convenit in luna aprilie a anului trecut o fuziune prin schimb de actiuni, care va crea cel mai mare producator de ciment din lume, cu vanzari anuale de aproximativ 40 de miliarde de euro. Decizia Holcim si Lafarge a fost ca in tari precum Romania, Germania si Ungaria sa vanda in totalitate activele uneia dintre companii. In Romania, vor fi pastrate activele Holcim, care includ doua fabrici de ciment, in Campulung si Alesd, o statie de macinare si un terminal de ciment la Turda, 13 statii ecologice de betoane, trei statii de agregate, doua statii de lianti speciali si un terminal de ciment in Bucuresti.

 

La inceputul lunii februarie, producatorul irlandez de ciment CRH a ajuns la un acord cu cele doua companii pentru a cumpara cea mai mare parte dintre activele scoase la vanzare de acestea, inclusiv pe cele din Romania, pentru 6,5 miliarde de euro.

 

Holcim Romania avea la sfarsitul anului trecut 792 de angajati, capacitatea totala de productie a companiei fiind de 6,1 milioane de tone de ciment. (sursa: wall-street.ro)