În România, numărul tranzacțiilor a crescut, iar valoarea medie a rămas la un nivel de aproximativ 25,5 milioane EUR.

Potrivit raportului, Bucureștiul a atras peste 25% din valoarea tranzacțiilor, sub nivelul similar din 2016, când a atras 48% din valoarea investițiilor, ceea ce arată că lichiditatea din orașele secundare a crescut semnificativ.

Cele mai mari tranzacții au fost înregistrate pe segmentul de retail (70%), în timp ce proiectele industriale au atras 13%, birourile 11% și hotelurile 6%. 
Cea mai mare tranzacție înregistrată în prima jumătate a anului a fost achiziționarea de către grupul sud-african Atterbury a 50% din portofoliul Iulius (Iulius Mall Cluj-Napoca, Iulius Mall Iași, Iulius Mall Timișoara și Iulius Mall Suceava și trei clădiri de birouri). Aceasta este prima achiziție a fondului în România. 
Pe segmentul de birouri, cea mai importantă achiziție a fost cea a ART BC 7 de către HILI Properties de la un antreprenor român, o tranzacție de 30 de milioane de euro.

Globalworth a efectuat cea mai semnificativă tranzacție pe piața industrială în primul semestru, prin achiziționarea depozitului Renault de la Oarja pentru 42 de milioane de euro.

”Fundamentele pieței rămân robuste, iar previziunile economice sunt pozitive. România va rămâne cel mai probabil performerul Uniunii Europene din punct de vedere al creșterii PIB, cu o prognoză de 5,7%, în plus vedem o cerere ridicată din partea chiriașilor pe toate segmentele de piață, care este apropiată de nivelurile record din 2016. Disponibilitatea produselor de calitate este în creștere, iar diferențele de yield dintre România și Polonia sau Cehia se mențin semnificative”, se arată în raportul CEE Investment Market. 

Pentru România, previziunile JLL indică depășirea pragului de 1 miliard de euro. Volumul tranzacțiilor imobiliare din Europa Centrală și de Est a crescut cu 10% în prima jumătate a acestui an, la 5,6 miliarde de euro, România cumulând 9% din volumul total, potrivit raportului. Pe primul loc în regiune se află Cehia, cu 37% din volumul total, care a detronat Polonia, liderul traditional al pieței de investiții din Europa Centrală și de Est. 

Polonia a atras 29% din suma tranzacționată, iar Ungaria 13%. Potrivit consultanțiilor JLL, estimările pentru regiune rămân optimiste, având în vedere proiectele în curs, astfel că piața ar putea ajunge la 13 miliarde de euro, ceea ce ar marca un nou record, după cel înregistrat în 2016, când valoarea a fost de 12,56 milioarde euro. JLL estima la începutul acestui an că piața românească a înregistrat anul trecut tranzacții imobiliare de circa 900 milioane euro, în creștere cu 35% față de 2015. (sursa: profit.ro)