„Valoarea medie a tranzacţiilor a crescut semnificativ în comparaţie cu anul trecut şi estimăm că 2017 va fi în continuare un an foarte bun pentru piaţa de investiţii. Volumul ridicat de tranzacţii demonstrează că piaţa devine mai lichidă, iar investitorii sunt interesaţi de diversificarea portofoliului. De asemenea, observăm o tendinţă a investitorilor internaţionali de a crea parteneriate cu dezvoltatori locali. Acest dinamism va duce la un volum total al investiţiilor de 1 miliard euro în acest an, marcând cel mai bun an pentru această piaţă din perioada post-criză”, a declarat directorul departamentului de analiză strategică al Colliers International, Mihai Pătrulescu.

Pe piața spațiilor industriale din București au fost livrați aproximativ 150.000 de metri pătrați, mai ales în zonele de vest și nord și aproape de autostrada A1. Cererea a venit din sectorul e-commerce, auto și FMCG, precum și companiile de electricitate IT și logistică, care au închiriat spații în principalele parcuri industriale: Network One Distribution - 30.000 mp în CTPark Bucharest West, KLG - 9.755 mp în CTPark Bucuresti Vest, Ikea si Heineken - 8000 mp, respectiv 6000 mp in LogIQ Mogosoaia.

„Luând în considerare activitatea de pe piaţa industrială de până acum, ne putem aştepta la livrări de aproximativ 250.000 mp în Bucureşti şi încă 100.000 mp în restul ţării, până la finalul acestui an. Dezvoltatorii îşi îndreaptă din ce în ce mai mult atenţia către locaţii în curs de dezvoltare precum Timişoara, Sibiu, Piteşti, Cluj-Napoca, Râmnicu Vâlcea, Braşov sau Roman”, a completat Pătrulescu. 

În ceea ce priveşte stocul de spaţii de birouri, conform analizei realizate de Colliers, acesta a ajuns la la 2,2 milioane mp în Bucureşti în urma livrării a 50.000 mp, din care 30.000 mp îi reprezintă primele două clădiri ale proiectului Timpuri Noi Square, dezvoltat de Vastint.

Suprafaţa totală închiriată a însumat 170.000 mp, iar cererea nouă, venită în special din partea firmelor de IT şi BPO/SCC, a depăşit pragul de 85.000 mp. Cele mai solicitate zone au fost Floreasca-Barbu Văcărescu (45.000 mp închiriaţi), Piaţa Victoriei şi Centru Vest. (sursa: news.ro)