'Sătui să tot aştepte respectarea angajamentelor Ministerului de Transport în ceea ce priveşte îmbunătăţirea contextului legislativ în care îşi desfăşoară activitatea, transportatorii din toată ţara sunt decişi ca, începând din data de 9 decembrie, să înceteze activitatea specifică. Actualul ministru al Transporturilor (Ramona Mănescu - n. r.) nu a răspuns la niciuna dintre adresele transmise de patronatele din transporturi de la momentul preluării mandatului', potrivit unui comunicat al CNR.

Transportatorii rutieri de mărfuri reclamă, totodată, măsura anunţată de Guvern, de scumpire a carburanţilor, o dată prin creşterea accizei, dar şi prin noua taxă de 7 eurocenţi + TVA, introdusă în preţul carburanţilor.

'Transportatorii autohtoni nu pot înţelege şi nici nu pot accepta explicaţiile lipsite de logică prin care Guvernul încearcă să justifice abuzul comis. Astfel, 'amortizarea' celor şapte eurocenţi pe fondul presupuselor predicţii privind scăderea cotaţiei internaţionale a barilului este o aberaţie şi un non-sens, atâta timp cât, într-o asemenea situaţie, în ţările europene preţul carburanţilor va fi mai mic decât în România, fapt ce aruncă şi mai mult transportatorii români în afara competiţiei din piaţa europeană şi regională', se spune în comunicat.

Potrivit sursei citate, Guvernul intenţionează să folosească sumele colectate din noua taxă pentru a construi, cu prioritate, autostrăzi în afara fluxurilor şi coridoarelor de transport comercial.

'În acelaşi context, autostrăzile ce urmează a fi construite cu bani astfel colectaţi vor fi mai mult ca sigur taxate, după cum se exprimau în urmă cu ceva timp guvernanţii actuali', susţine CNR.

Decizia de intrare în grevă a fost luată pe 29 noiembrie, în cadrul unei reuniuni desfăşurate lângă Sibiu, la care au participat reprezentanţi ai transportatorilor de mărfuri din întreaga ţară, împreună cu delegaţii ale patronatelor din transportul rutier.

 

Este vorba despre reprezentanţi ai transportatorilor din 24 de judeţe ale ţării, precum şi de lideri ai Asociaţiei Patronale a Transportatorilor din Arad, Federaţiei Operatorilor Români de Transport, Federaţiei Transportatorilor Europa, Asociaţiei Transportatorilor Rutieri în Construcţii, Breslei Marilor Transportatori din Cluj şi Asociaţiilor transportatorilor rutieri de mărfuri din Maramureş, Transilvania, Moldova şi Constanţa, patronate membre al Confederaţiei Naţionale Rutiere. (Sursa: capital.ro)