In 2013, NEPI a fost cel mai activ investitor imobiliar de pe piata locala. In ultimul trimestru, ca de altfel pe tot parcursul anului trecut, cele mai multe tranzactii au vizat proprietati de retail.

Cautarea unor randamente ridicate determina fondurile de private equity sa isi indrepte atentia catre piete noi, printre care si Romania, dar si sa ia in considerare alte proprietati decat cele de top. Acesti investitori ce beneficiaza de capital propriu substantial pot sa profite de prezenta lor regionala si de faptul ca au acces la credite in conditii avantajoase, se arata intr-un raport Jones Lang LaSalle (JLL).

In vreme ce in ultimii ani interesul investitorilor s-a concentrat in special pe proprietatile prime, acum si produsele secundare ale caror venituri pot fi crescute printr-un management mai eficient, si in special cele situate in Bucuresti, devin din ce in ce mai lichide. In afara investitilor directe, fondurile de private equity urmaresc sa achizitioneze datorii cu risc ridicat de neplata (distressed) sau sa plaseze noi imprumuturi de tip mezanin.

 

In 2014 exista potentialul ca yield–urile sa scada, in principal datorita investitiilor masive in Europa Centrala si de Est, dar si datorita performantei economice solide a Romaniei. In viziunea JLL, in 2015 yield–urile vor ramane cel mai probabil stabile pe fundalul unor usoare cresteri ale ratelor de politica monetara. (sursa: dailybusiness.ro)