Un total de 1.141.000 m2, reprezentând un record, în cadrul a 44 de proiecte livrate, generează 71.9 milioane euro venituri anualizate din închirieri. Cele 26 de proiecte aflate în construcție la finalul anului reprezintă 814 000 m² și 51.3 milioane de euro de chirie anuală suplimentară, odată construite și închiriate (peste 90% sunt suprafețe preînchiriate2).  Compania negociază noi acorduri de joint venture și a primit o distribuție a profitului de 60 de milioane EUR din aceste parteneriate, în cursul anului 2022.

România ocupă un onorant loc doi în portofoliul contractelor noi de leasing ale VGP (5.2 milioane EUR, 9%), după Germania (25.4 milioane EUR, 44 %), performanțele fiind proporțional distribuite din punct de vedere geografic pe piețele în care operează VGP: Spania – 4.4 milioane EUR (8%), Republica Cehă – 4.3 milioane EUR (8%), Olanda – 3.9 milioane EUR (7%), Serbia – 3.5 milioane EUR (6%), Ungaria – 3.2 milioane EUR (6%), Slovacia – 3.1 milioane EUR (5%), Austria – 2.4 milioane EUR (4%), Letonia – 1.2 milioane EUR (2%),  Portugalia – 0.8 milioane EUR (3%) iar Italia – 0.1 milioane EUR (1%).

VGP este prezentă în România, din 2007, și dezvoltă parcuri industriale în București, Arad, Brașov, Timișoara și Sibiu. VGP Park București Nord este dezvoltat pe un teren de aproximativ 250.000 m2 si va avea o suprafață totală închiriabilă de aproximativ 120 000 m2 divizată în 4 clădiri. VGP Park Arad, dezvoltat pe un teren de 39 ha, cu o suprafață  de închiriere de până la 200 000 m2, este poziționat strategic în Arad, nodul rutier cel mai important din vestul țării, parte a Coridorului IV de Transport Pan-European. VGP Park Brașov este dezvoltat pe o suprafață de aproximativ 320.000 m2 și va avea un potențial total de 140.000 m2 spațiu disponibil de închiriat. VGP Park Timișoara este închiriat complet, existând posibilități de extindere.

Jan Van Geet, CEO al VGP, a declarat: „Sunt mândru de performanța noastră din 2022, în ceea ce privește activitatea de leasing este unul dintre cei mai buni ani ai noștri și, ținând cont de provocările economice și geopolitice, este poate cel mai bun an al nostru de până acum, având în vedere că am semnat și reînnoit contracte de leasing în valoare de 73.4 milioane de euro. În timp ce am înregistrat o devalorizare a portofoliului nostru ca răspuns la condițiile macroeconomice, VGP a realizat câștiguri de 87.2 milioane EUR din toate asocierile în participație din ’22, reflectând RIR-uri ridicate, din două cifre, în ceea ce a fost un an record de încheieri de tranzacții cu partenerii noștri JV.”

„De-a lungul anului, am livrat un număr record de peste 1,1 milioane de metri pătrați de active de înaltă calitate și, ca urmare, veniturile noastre nete din chirii și energie regenerabilă au crescut cu 51% la acțiune, la 107 milioane de euro. Cu un total de 303 milioane eur venituri din chirii contractate, fluxul de numerar din portofoliul nostru va continua să crească într-un ritm similar în 2023. De asemenea, eforturile noastre de a construi o platformă de energie regenerabilă înregistrează un impuls bun cu +200 MWp de sisteme solare, fie deja instalate, fie în construcție,” a adăugat Jan Van Geet.

Acesta a conchis: „Ne apropiem de 2023 cu încredere, pe măsură ce vedem o cerere continuă sănătoasă de ocupare, începem să vedem costurile de construcție scăzând, iar competența noastră tehnică și măsurile ESG devin factori din ce în ce mai importanți de diferențiere. Beneficiem de o poziție puternică în numerar și suntem în căutarea oportunităților care vor deveni disponibile în mediul actual, dar rămânem vigilenți din cauza incertitudinilor predominante și ne concentrăm pe evoluții profitabile în condiții atractive. Acest lucru a fost vizibil în timpul livrării VGP Park München în decembrie anul trecut, un proiect adaptat la cele mai înalte standarde tehnice și cu o multitudine de măsuri de sustenabilitate, livrate semnificativ în limita bugetului. Contăm pe oportunitatea locațiilor noastre și pe agilitatea echipelor noastre de a ne consolida și mai mult portofoliul.”

VGP este dezvoltator, manager și proprietar paneuropean de spații logistice și proprietăți imobiliare semi-industriale de înaltă calitate. VGP operează un model de afaceri complet integrat, cu capacități și expertiză bogată în întregul lanț valoric. Fondată în 1998, în Republica Cehă, ca afacere de familie belgiană în domeniul imobiliar, VGP, cu o echipă de aproximativ 383 de angajați, deține și operează active în 17 țări europene în mod direct și prin mai multe asociații mixte 50:50. În iunie 2022, valoarea activului brut al VGP, inclusiv asocieri în participațiune de 100%, se ridică la 6,44 miliarde EUR, iar compania avea o valoare activă netă (EPRA NTA) de 2,30 miliarde EUR. VGP este listat la Euronext Bruxelles (ISIN: BE0003878957).