Infrastructura deja existentă şi conexiunea cu Europa de Vest alături de instituţiile de învăţământ superior şi deja o reţea de furnizori dezvoltată în Timişoara, Sibiu, Braşov sau Oradea continuă să atragă noi investiţii în sectorul auto.

„CBRE realizează managementul proiectului unei fabrici de 24.000 mp pentru Bilstein, parte a grupului german Thyssenkrupp care va produce amortizoare pentru autovehicule. Construcţia noii fabrici a demarat în decembrie 2016“, a spus Gabriel Bălăban, head of building consultancy în cadrul companiei de consultanţă imobiliară CBRE. 

Fosta companie Compa Sibiu care producea amortizoare pentru Dacia a fost cumpărată în 1996 de Bilstein, iar acum proiectul este extins cu un greenfield. Investiţia se va finaliza în a doua jumătate a lui 2019, iar în noua unitate situată în Cristian, jud. Sibiu, se vor produce peste 3 milioane de amortizoare pe an. Terenul total al platformei va avea 46.000 mp, din care 24.000 mp vor reprezenta hala de producţie, spaţiile de birouri, cantina şi vestiarele. De asemenea, 1,3 hectare vor reprezenta parcările, căile de circulaţie auto şi cele pietonale, iar spaţiile verzi, peste un hectar.

„Cele mai multe noi fabrici sunt cele de componente auto. Noua investiţie a Bilstein de la Sibiu este un greenfield. La Timişoara, suntem responsabili de cost control şi monitorizarea proiectului pentru extinderea Valeo în Timişoara Airport Park, parcul industrial deţinut de Globalworth. Noi am monitorizat acolo pentru Globalworth extinderea depozitului Continental de 45.000 mp. De asemenea, sunt discuţii cu investitori pe partea de producţie - cum ar fi cei de pe lămpi de iluminat sau alte componente auto“, a subliniat Gabriel Balaban. 

De asemenea, CBRE a supraveghat proiectul celor de la Kimball Electronics din Timişoara, care au construit o unitate de producţie de 6.500 mp pentru echipamente electronice.

„În Braşov şi Sibiu dar şi la Oradea sunt multe proiecte care se dezvoltă, însă există deja o problemă cu forţa de muncă în zonă pentru că investitorii au angajat tot ce se putea angaja până acum“, a subliniat Balaban.   (sursa: zf.ro)