În 2016, guvernul României a cheltuit 3,1 % din produsul intern brut (PIB) pentru transporturi, al cincilea cel mai mare procent din UE, după Luxemburg (3,7 %), Ungaria (3,5 %), Republica Cehă (3,5 %) (3,4%), potrivit Eurostat.

Cel mai mic procent al cheltuielilor guvernamentale pentru transport în 2016 a fost în Cipru (0,6%), Irlanda (1,1%) și Malta (1,2%).

În UE, cheltuielile publice medii pentru transporturi s-au ridicat la 1,9% din PIB în 2016, sub valoarea de 2% din 2015.

Cheltuielile guvernamentale pentru transporturi includ cheltuielile privind administrarea, reglementarea, construcția și întreținerea infrastructurii de transport (inclusiv rutier, apă, feroviar și aerian, precum și orice infrastructură pentru transportul de mărfuri, cum ar fi conductele).

Acestea includ, de asemenea, funcționarea companiilor de transport public clasificate în sectorul administrației publice și orice subvenții pentru investiții acordate producătorilor de piață pentru a opera transportul public. (sursa: zf.ro)