Cu toate acestea, studiul constată, de asemenea, că răspândirea roboticii industriale va duce la creșterea productivității, creând noi locuri de muncă pentru a înlocui unele dintre cele pierdute inițial.

Studiul survine in conditiile in care dezbaterea revine cu regularitate asupra avantajelor economice, dar si asupra pericolelor pentru locurile de munca pe care le reprezinta masinile autonome, felurile de mancare pregatite de roboti sau omniprezenta sistemelor robotizate in fabrici sau in centrele de logistica.

Roboții încep să devină mai ieftini decât lucrătorii umani în anumite zone - prețul mediu unitar al unui robot a scăzut cu 11% între 2011 și 2016, potrivit raportului. În același timp, ei pot face acum sarcini mai sofisticate în medii mai variate.

În ciuda creșterii economice, inegalitatea veniturilor ar putea crește ca urmare a automatizării. Cu cât o regiune este mai dependentă de forța de muncă cu o productivitate scăzută sau cu o calificare scăzută, cu atât mai vulnerabilă va fi in fata roboților. (sursa: ziare.com)