De ceva ani, rafinaria de la Onesti nu mai este functionala, iar actionarul majoritar vrea vanzarea acesteia pe bucati la fier vechi. Potrivit unui raport trimis la bursa de valori bucuresti, Petrochemical Holdind, care detine peste 95 la suta din actiunile RAFO Onesti, a cerut celorlati actionari ca directorul general sa fie imputernicit sa inceapa procedura de desfacere a activelor si utilajelor aferente companiei.

 

La ce pret se va vinde rafinaria nu se stie inca pentru ca acesta va fi stabilit in baza preturilor utilajelor pe piata second-hand. RAFO Onesti nu mai functioneaza din 2008 de cand aproape toti angajatii au fost trimisi acasa. Insa, soarta rafinariei a fost transata in urma cu doi ani. In acest inteval, RAFO a trecut la o lichidizare totala a activelor pe care le mai detine. A vandut flota de vagoane si locomotive, terenuri si benzinariile pe care le mai avea, pentru ca in noiembrie 2013, sa vanda si rezerva de titei de 42 de mii de tone detinuta la Conpet si care, prin lege, era necesarul pentru a-si putea relua activitatea.

 

Din aceste vanzari, proprietarul RAFO ar fi strans aproape 40 de milioane de dolari, bani care ar fi ajuns pentru a reporni activitatea rafinariei. Insa calea pe care au ales o rusii a fost alta, de a lichida toate activele.

 

RAFO a inceput activitatea in 1956 cu scopul de a procesa titeiul nesulfuros, fiind una din cele mai mari rafinarii de la noi cu o capacitate de rafinare de 3,5 milioane de tone pe an. Insa, in urma unor scandaluri in lant si a unor privatizari sub semnul intrebarii, rafo a ajuns in mainile rusilor in 2009. (sursa: realitatea.net)