Investiția Greenfield va implementa o tehnologie care permite reciclarea ecologică și transformarea zgurii de depozitare în două produse, oxizi Waelz și zgură (clincher Waelz). Aceasta va ajuta la reciclarea celor 3 milioane de tone de deșeuri de zgură acumulate în mai mult de 70 de ani de producție. Stația existentă și-a redus activitatea începând cu anul 2009 prin stoparea celor mai poluante procese, după ce criza economică a afectat industria locală.

40 de milioane de dolari vor acoperi costul instalării a două noi cuptoare Waelz. Construcția lor va începe în acest an și se așteaptă ca acestea să fie pe deplin operaționale începând cu anul 2020.

„În urma unei investiţii de trei milioane de dolari în cercetare şi dezvoltare, am ajuns la concluzia că este posibil şi fezabil economic să eliminăm deşeurile de zgură şi să le transformăm în produse pentru export şi piaţa internă. Planul este să demarăm operaţiunile în 2019 şi implică prelucrarea zgurii, respectiv prin reciclarea internă folosind propriile capacităţi”, a declarat Christos Efstathiadis, directorul general al Sometra.

Compania estimează că zgura existentă va fi reciclată în aproximativ 13 ani de producție. Ulterior, planul de afaceri prevede transformarea instalației într-un furnizor de servicii de reciclare pentru celelalte unități industriale din România.

Sometra are în prezent 25 de angajați. Acesta va angaja încă 50 atunci când va deveni pe deplin operațională, după ce va primi permisul de mediu. (sursa: capital.ro)