Premierul Chinei Li Keqiang a aterizat, cu putin timp in urma, pe aeroportul Otopeni, fiind intampinat de omologul roman, Victor Ponta. Importanta evenimentul este una istorica, avand in vedere ca este prima vizita a unui premier chinez dupa 19 ani, dar si datorita semnalului pe care oficialul il transmite oamenilor de afaceri chinezi, intr-un context in care nivelul investitiilor directe in Romania se afla la minime istorice.

Pretextul vizitei premierului chinez este participarea la cea de-a treia editie a Forumului economic si comercial China-Europa Centrala si de Est, care a fost organizata in acest an, nu intamplator, la Bucuresti. La eveniment participa 1000 de reprezentanti ai unor companii private si de stat, atat chineze, cat si din regiune.

Insemnatatea semnalului pe care il transmite China a fost sesizata si de Bruxelles, care s-a declarat, prin vocea unui diplimat, ingrijorata de strategia Chinei, care urmareste principiul "dezbina si cucereste", in contextul tensiunilor comerciale dintre China si UE.

"Facem parte impreuna din piata emergenta si ne aflam in fata sarcinilor comune privind inovarea tranzitiei economice. Actualmente, China este angajata in procesul de implementare a strategiei de deschidere spre Vest, iar intreprinderile chineze si-au accelerat pasii in aceasta directie. La randul lor, tarile din Europa Centrala si de Est acorda o importanta tot mai mare deschiderii spre est si nu putine companii din aceste tari s-au orientat spre piata din Asia-Pacific si China. In aceasta privinta au coincis alegerile noastre fara o intelegere prealabila, orientandu-ne spre aceeasi directie, iar cooperarea economica si comerciala dintre cele doua parti da dovada de o mare vitalitate si demostrand existenta unor noi surse de crestere", a transmis Li Keqiang, in cadrul unei scrisori deschise.

La randul sau, presedintele Traian Basescu a aratat ca Romania este deschisa in directia unei colaborari mai stranse cu China, astfel incat, daca proiectele prezentate vor fi realiste si convingatoare, Romania nu poate decat sa castige.

 

"In China noi avem un partener care are incredere in noi. Ne trebuie atentie, respectarea normelor europene si un parteneriat cat mai profesionalizat. Romania este o tara avantajata, pentru ca premierul chinez are o zi in care discuta cu autoritatile romane cum se va putea coopera", a declarat Traian Basescu. (sursa: business24.ro)