“Din punct de vedere al dezvoltarilor de spatii industriale putem spune ca nu sunt foarte multe lucrari in derulare. Jucatorii importanti din aceasta piata au aplicat pentru 2013 o politica de siguranta, iar constructiile speculative au fost nesemnificative ca numar. Aici putem enumera dezvoltari in derulare precum Graells&Llonch la Turda, companie ce dezvolta un parc industrial de 200.000 mp si VGP Group in Timisoara, care lucreaza la extinderea cu 7.500 mp a unei locatii industriale existente”, a declarat Madalin Aresmeritoaie, asociat, departamentul industrial al Activ Property Services.

“Trendul principal pentru acest an, pe piata de spatii industriale il reprezinta renegocierile de contracte, pentru locatiile existente. Mutarile, relocarile si inchirierile de spatii noi au fost mai active doar pe anumite segmente si zone din Romania, cum ar fi Timisoara.  In acest an s-au tranzactionat prin intermediul brokerilor sau direct aproximativ 150.000 mp, de unde rezulta o crestere a nivelului de tranzactionare”, a precizat Madalin Aresmeritoaie.

De asemenea, potrivit oficialului Activ Property Services, orasele in care activitatea industriala a fost in acest an mai intensa sunt: Timisoara, Ploiesti, Brasov si Bucuresti.  Zona de vest este o zona care devine tot mai atractiva pentru potentiale investitii, atat datorita infrastructurii existente cat si a celei aflate in constructie, precum si a fortei de munca calificate dar si a nivelului chiriei si al celui salarial, care sunt putin mai scazute decat in zona Capitalei.

Vorbind despre cele mai importante piete din Romania, in ordine, pe domeniul spatiilor industriale, Madalin Aresmeritoaie detaliaza: ”Datele existente ne conduc la concluzia ca cea mai importanta piata din Romania, pe segmentul spatiilor industriale este Bucurestiul, ce detine ca nivel tranzactional aproximativ 35-40% din cota de piata, urmata de Timisoara cu un nivel de aproximativ 25% dar cu un potential de crestere in perioada urmatoare. Restul cotei de piata este impartit intre Cluj, Ploiesti si Brasov”.

Raportat la cererea si oferta de pe piata spatiilor industriale avem o cerere tot mai mare, pe segmentul automotive dar si pe segmentul de productie in general, precum si o lipsa a spatiilor premium, care sunt tot mai limitate si ca numar dar si ca suprafata.

“In urmatoarea perioada putem vorbi despre o crestere a numarului de constructii noi, necesare pentru a acoperi aceasta cerere”, a mentionat Madalin Aresmeritoaie.

Cele mai active domenii in inchirierile pe piata spatiilor industriale sunt: automotive, productie ambalaje, logistica, medical.

Cele mai importante tranzactii din acest an: AB Electronics in parcul industrial Olympian Park, cu 11.000 mp, Heraeus in parcul industrial Incontro, cu 10.000 mp, Quehenberger in parcul industrial VGP, cu 3.000 mp, Autocom Amicii in Parcul Industrial Raumond, cu 4.000 mp.

Potrivit analistilor Activ Property Services, chiria poate sa creasca, iar gradul de neocupare sa scada: “Chiria pentru spatiile industriale in perioada urmatoare poate avea un mic trend ascendent datorita cererii in crestere si a lipsei de spatii existente. Gradul de neocupare a spatiilor din Romania se situeaza undeva la 12-14%, cu semne concludente de scadere. Yieldurile prime se situeaza la o valoare de 10.50, luand in considerare lipsa de tranzactii investitionale”, a precizat Aresmeritoaie.

 

De asemenea, exista diverse informatii pe piata, precum si discutii despre inceperea unor noi proiecte, ce se apropie de concretizare. “Probabil 2014 este un an in care dezvoltatorii vor demara anumite proiecte noi, bazate pe cerere, acesta fiind una semnificativ in crestere”, concluzioneaza reprezentantul Activ Property Services. (sursa: dailybusiness.ro)