"Rezultatele de la mijlocul anului trecut,pe fondul lipsei investitiilor si a marilor proiecte de dezvoltare/infrastructura, ne-au facut sa ne asteptam la o contractie a pietei de pana la 10% la nivel de an. Ei bine, piata a recuperat masiv in ultimele sase luni, astfel incat am ajunsla acelasi nivel cu anul 2013, confirmandu-se o stabilizare si o asezare a pietei. Aceasta revenire s-a bazat, in principal, pe cresterea consumului din a doua parte a anului, precum si pe evolutia pozitiva a productiei industriale", a declarat intr-un comunicat Bogdan Rosu, presedintele Asociatiei Romane de Factoring (ARF), potrivit Mediafax.

 

El apreciaza rezultatul de anul trecut ca fiind "imbucurator" in conditiile in care piata s-a contractat cu circa 6% in 2013, aceasta reflectand ca o oglinda evolutia economiei romanesti. Avansul consumului in a doua parte a anului a fost generat de cresterea increderii populatiei, dar si in urma deblocarii unor disponibilitati financiare, in special in sectorul bugetar.

 

"Pentru aceasta tendinta avem un indicator foarte fidel in factoringul intern pe zona de FMCG, a carei pondere in totalul operatiunilor de factoring a fost de 15,15%, in crestere fata de 2013si 2012, cand se situa la 12 procente. Asadar, cresterea factoringului in zona FMCG a fost direct generata de consum", spune Bogdan Rosu.

 

Sectorul constructiilor a fost in continuare cel care s-a finantat cel mai mult prin factoring intern, cu o pondere de 23,82% din totalul operatiunilor, insa in scadere de la 32,8% in 2013, confirmand nivelul foarte scazut al investitiilor si proiectelor derulate anul trecut, dar si unul inca ridicat de neperformante pe acest sector, de 28% din total finantari, potrivit datelor BNR.

 

In schimb, cel mai putin s-a finantat prin factoring intern sectorul farmaceutic, cu o pondere de 2,5% in totalul operatiunilor.

"In continuare, sectorul farma are mare nevoie de factoring, iar potentialul este enorm aici. Din pacate, intarzierile mari la plata de la beneficiarii finali si birocratia cu privire la cesionarea creantelor asupra caselor de asigurare, fac aproape imposibila accesarea de catre furnizori (importatori si distribuitori) a unor astfel de finantari", a explicat pretedintele ARF.

 

Alte cresteri s-au consemnat in sectorul metale,chimicale si reciclare, a carui pondere a urcat de la 4,72% in 2013 la 8,72% si in transporturi, care a ajuns la 7,58%, de la 6,2%. Piata auto, care a raportat cresteri substantiale anul trecut, atat la export, cat si la import, isi reflecta aceasta tendinta si in ponderea pe care o detine in totalul operatiunilor de factoring de import, de 27,58%, si in cele de export, de 11,98% din totalitatea rulajelor realizate.

Cele mai mari volume derulate prin factoring provin de la companii care au cifre de afaceri de peste 50 de milioane de euro (43,3%), urmate de firmele cu afaceri intre 5 si 50 de milioane euro (36,4%) si cele cu afaceri sub 5 milioane euro (20,3%). (sursa: wall-street.ro)