Ian Worboys, CEO-ul P3 a declarat: "Anul trecut a fost un an aglomerat în departamentul de dezvoltare. Am lansat șase noi proiecte de construcții tailor-made pentru clientii nostri la cinci amplasamente din Republica Cehă, Slovacia și Polonia. Am luat în considerare chiar și dezvoltările speculative, pentru prima dată de la recesiune. Activitatea economică este cu siguranță în creștere, iar acest lucru conducela cererea despații logistice modern și durabile. P3 este bine plasat pentru a se extinde pe mai multe piețe și să profite de această relansare, ca urmare a investițiilor proaspete realizate prin noii noștri proprietary, TPG și Ivanhoe Cambridge.”

 

P3 a raportat peste 460,000 mp de noi tranzacții de spații în 2013, inclusiv cele șase noi proiecte build-to-suit (BTS) din Europa Centrală, reprezentând mai mult de 60% din întreaga ofertă a anului anterior. Gradul mediu de ocupare a crescut la peste 89% din totalul portofoliuluiP3, comparativ cu rata de ocupare de 87% de la începutul lui 2013.

 

Tranzacțiile P3 în 2013, în funcție (sqm)

Închirieri pe termen lung: 124,404                            

(inclusiv viitoare închirieri)                       

Închirieri pe termen scurt: 10,717                             

Renegocieri:  252,812                     

Total Existent:  387,933

Noi dezvoltări în 2013: 80,273                  

Total: 468,206

 

Cele mai active piețe de spații ale P3 2013 (Total deal-uri, sqm)

Republica Cehă: 194,479

Franța: 96,959

Polonia: 66,080

Olanda: 49,765

(inclusiv noile dezvoltări începute în 2013)

 

Republica Cehă a fost cea mai mare piață europeană P3 în materie de oferte de leasing în 2013, iar a treia cea mai mare (după Franța și Germania), în ceea ce privește suprafața închiriată. Cel mai mare deal al P3 în 2013 a fost extensia de 46,164 mp din parcul de spații de depozitare PointPark Praga D1, închiriată de către compania de logistică cehă Hopi. A doua mare tranzacție a P3 a fost deal-ul de reînnoire pentru 41,140 mp din cadrul proiectului Waddininxveen din Olanda, cu distributorul de fructe Univeg. Tranzacția pe termen lung cu unul dintre cei ma mari furnizori de servicii logistice la nivel mondial, Dascher, de închiriere a 30,420 mp în parcul Savigny II din regiunea Burgundia-Franța, a reprezentat cea mai was P3’s largest new piece of leasing business in 2013.

 

În 2013, gradul de ocupare a crescut în majoritatea piețelor P3, atingând un procentaj de peste 90% în toate zonele, cu excepția a două piețe, a Franței și a Spaniei. Cu toate acestea, Franța a consemnat o recuperare semnificativă anul trecut, rata de ocupare crescând de la 70% la 70%. În schimb, în 2013, Spania a fost singura țară care a înregistrat scădere a spațiului total de închiriere, reflectând astfel condițiile economice grele pe care Spania le traversează.

 

Două dintre cele 6 proiecte BTS lansate de P3 în cursul anului 2013 au fost finalizate în cursul aceluiași an:

 

• La PointPark Praga D1, P3 construit o extensie de 19,868 mp,destinată distribuției,pentru Yusen Logistics, care încorporează o serie de caracteristici inovatoare de economisire a energiei.

• Un centru de 4,020 mp de distribuție fost construit pentru DHL Express în Aeroportul Bratislava.

• Construirea unui hub, de dimensiuni similar, tot pentru DHL Express, la PointPark Praga D8 - început în septembrie 2013, și are ca termen de finalizare luna aprilie a acestui an.

• O extindere de 20,150 mp BTS este în construcție în PointPark Praga D1, care va fi în mare parte ocupată de Mountfield, un distribuitor de mobilier de grădină și accesorii.

• O extensie de 26,743 mp de constructie la PointPark Poznań, cea mai mare parte din aceastafiind folosită pentru a sprijini unitatea de producție a PF Logo Express deja existentă, și care a fost finalizată la începutul lunii februarie a acestui an.

• În PointPark Žilina în Slovacia, P3 constuiește 6,000 mp de spații de de depozitare și distribuție. Cea mai mare parte din acest spațiu va fi ocupat de Geis Group, un furnizor de servicii logistice, iar restul fiind disponibil pentru dezvoltare speculativă. Cladirea va fi finalizată în primul trimestru al acestui an.

 

Achiziția P3 de către TPG și Ivanhoe Cambridge a schimbat strategia de business a companiei într-un mod care îi va permite să profite de avantajele piețeilogistice, care în prezent se transformă rapid pentru adaptarea la impactul retail-ului on-line. De aceea, spațiile mari de distribuție, echipate pentru livrare de mare volum consumatorilor, dar și centrele mai mici de livrare situate la periferia orașelor, aduc mari creșteri de cerere.

 

Ian Worboys a concluzionat: "P3 este acum un investitor, cu un capital mult mai disponibil și cu libertatea de a alege activele cele mai potrivite pentru cerințele pieței, care sunt în continuă evoluție. Suntem în stadiul în care planificăm mai multe achiziții noi în toată Europa.” (sursa: PointPark Properties)