"Comparativ cu tranzactiile care au vizat proiecte imobiliare, numarul si volumul tranzactiilor cu terenuri sunt in crestere. Au fost inregistrate 15 tranzactii mari cu terenuri, in toate zonele din Romania, care au cumulat o suprafata de 630.000 de metri patrati", se arata intr-un studiu al CBRE. Reprezentantii CBRE au declarat ca valoarea tranzactiilor cu cele 15 terenuri tranzactionate depaseste 50 de milioane de euro, mentionand ca nu in toate cazurile au fost facute publice pretul de vanzare, informeaza Mediafax.

 

"Am identifincat trei categorii de cumparatori de terenuri: retaileri (in special Lidl, Dedeman, Kaufland, Leroy Merlin) care cauta sa terenuri in orase principale si secundare, producatori, interesate de terenuri pentru a-si dezvolta fabricile (Dr. Oetker, Best Food, Continental) si dezvoltatorii imobiliari, vizand terenuri in marile orase pentru constructia de proiecte in perioada urmatoare (NEPI, Globalworth si Kiseleff Development). Timisoara a fost zona «fierbinte» din punct de vedere al tranzactiilor cu terenuri, cu 47% din suprafata tranzactionata in prima jumatate a anului", se precizeaza in studiu.

 

Alte orase unde au avut loc tranzactii importante cu terenuri au fost Bucuresti, Brasov si alte orase tertiale, interesante in special pentru dezvoltari industriale. Pretul pentru terenuri continua sa varieze in functie de destinatie, locatie si accesibilitate, disponibilitatea din zona.

Avand in vedere aceste criterii, terenurile din Bucuresti sau din orasele principale, potrivite pentru proiecte de retail sau de birouri pot fi tranzactionate cu 200-500 euro/metru patrat, insa exista si cazuri in care preturile depasesc 500 de euro/mp. (sursa: wall-street.ro)