Conform ministrului Transporturilor, documentațiile pentru scoaterea la licitație a studiilor de fezabilitate privind segmentele de autostradă Ungheni — Iași — Târgu Neamț, Târgu Neamț — Ditrău și Ditrău — Târgu Mureș au fost transmise către ANRMAP spre validare și publicare, urmând ca anunțurile de licitație să fie publicate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

 

Conform estimărilor ministrului, lucrările la autostrada Ungheni — Iași — Târgu Neamț ar putea începe în septembrie-octombrie 2015, urmând ca acestea să fie finalizate în octombrie-noiembrie 2017.

 

'În 43 de zile se depun ofertele, după aceea, în minim 50 de zile, acestea vor fi evaluate de CNADR, în alte două-trei luni urmează să fie depuse și rezolvate contestațiile, iar în termen de patru luni se va întocmi Studiul de Fezabilitate. Asta înseamnă perioada noiembrie 2014-aprilie 2015. E posibil ca lucrările să înceapă în septembrie—octombrie 2015. Termenul de realizare este de 24 de luni, adică finalizarea lucrărilor ar putea fi în octombrie-noiembrie 2017', a explicat Dan Șova, citat de Agerpres.

 

Potrivit afirmațiilor sale, Iașiul va fi străbătut nu de una, ci de trei autostrăzi. 'Prin județul Iași vor trece trei autostrăzi. Pentru două dintre ele am lansat procedurile, iar pentru a treia documentația este la ANRMAP. Autostrada Târgu Mureș — Târgu Neamț a fost propusă de mine premierului Victor Ponta să fie finanțată din acciză. Cred că va fi acceptată propunerea', a susținut Dan Șova, el referindu-se și la tronsoanele Bacău — Pașcani și Pașcani — Siret.

 

La rândul său, primarul Iașiului, Gheorghe Nichita a declarat că 'așa cum am spus și eu, și premierul Victor Ponta, Moldova nu numai că este uitată de Guvern, ci va avea legături rutiere prin autostrăzi atât către Sud, cât și către Vest'.

 

În prezent, legătura dintre Moldova și Transilvania se desfășoară pe traseele DN 15B — DN 15 și DN 15 — DN 12C — DN 13B, care cu greu fac față fluxului sporit de trafic. În acest context, Autostrada Târgu Mureș — Iași — Ungheni devine o alternativă atractivă pentru traficul internațional de tranzit care se va desfășura între Coridoarele de Transport Pan-european IV și IX.

 

Pe termen mediu și lung, Autostrada Târgu Mureș — Ditrău — Iași urmează să realizeze o legătură rapidă și sigură între Autostrada Transilvania A3: Brașov — Borș și coridorul IX Pan European: București — Focșani — Albița, înlesnind traficul auto pe direcția est-vest, între Transilvania și Moldova. Autostrada care unește Moldova de Transilvania va traversa județele Mureș, Harghita, Neamț și Iași pe o lungime totală de aproape 300 kilometri. (revista22.ro)