"În cadrul anchetei de conjunctură din luna martie 2014, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +19%).

 

În ceea ce priveşte estimarea producţiei, pentru unele dintre activităţi se va înregistra tendinţă de creştere mai mare decât pe total industrie prelucrătoare şi anume: fabricarea produselor din tutun (sold conjunctural +72%), fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie (sold conjuncturale +39%), fabricarea substanţelor şi a produselor chimice şi fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice (solduri conjuncturale +36%)", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

 

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează stabilitate relativă în următoarele trei luni, cu un sold conjunctural pozitiv de 5%. În ceea ce priveşte numărul de salariaţi, se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4% pe total industrie prelucrătoare.

 

 

În sectorul construcţiilor, managerii estimează o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +23%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +17%) pentru următoarele trei luni. Totodată, aceştia văd o apreciere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +6%), ca şi a preţurilor lucrărilor de construcţii (sold conjunctural +6%).

 

În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au preconizat o tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +24%) şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural +18%).

 

Angajatorii prognozează o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -7%), însă apreciază că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +20%).

 

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%). În sectorul de servicii, se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%) şi a preţurilor (sold conjunctural +3%). (sursa: mediafax.ro)