“Comenzile noi din industrie, in luna aprilie 2014, comparativ cu luna precedenta, au scazut cu 8,5%, datorita scaderilor inregistrate in industria bunurilor de capital (-9,7%), industria bunurilor de uz curent (-9,1%), industria bunurilor intermediare (-6,8%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (-3,1%). Comenzile noi din industrie, in luna aprilie 2014, comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, au scazut pe ansamblu cu 6,4%, din cauza scaderilor inregistrate in industria bunurilor de capital (-13,3%). Cresteri au inregistrat industria bunurilor de folosinta indelungata (+14,1%), industria bunurilor de uz curent (+3,2%) si industria bunurilor intermediare (+2,2%)”, mentioneaza Institutul National de Statistica (INS).

 

Datele INS arata ca, in primele patru luni din acest an, comenzile noi din industrie au crescut cu 9,5% comparativ cu perioada similara a anului trecut, datorita cresterilor inregistrate la urmatoarele grupe industriale: industria bunurilor de folosinta indelungata (+26,8%), industria bunurilor de uz curent (+9,6%), (+9,1%) si industria bunurilor intermediare (+9,0%).

 

Comenzile noi din industrie reprezinta valoarea contractelor din luna de referinta intre un producator si un client si privesc livrarile de bunuri si servicii aferente producatorului, indiferent de perioada in care urmeaza a fi onorate. Nu sunt incluse in valoarea comenzilor: TVA, accizele, reducerile de preturi, rabaturile si discount-urile acordate in momentul comenzii si valoarea ambalajelor restituite dupa livrare. (sursa: ordineazilei.ro)