"Conducerea concernului (Dieter Belle - CEO) anticipează o scădere a vânzărilor în anul curent și reducerea locurilor de muncă. Afluxul mare de comenzi din cursul anului trecut, în condițiile unui număr insuficient de angajați, îndeosebi la locațiile de producție din România, s-au dovedit obstacole dificile, prin faptul că au trebuit făcute angajări masive, ajungându-se la 16.000 de angajați, chiar în anul în care salariul minim a fost majorat (neașteptat de mult) la 1,40 euro/oră. Această situație are drept efect că, în loc să ofere o marjă de profit estimat de 7%, proiectele din România, cu o cifră de afaceri de circa 300 milioane euro în următorii 6-7 ani să asigure profituri de numai 2%, înainte de taxare și asta numai în condițiile unei restructurări care va înghiți circa 25 de milioane de euro", informează Onoriu Dan.

 

Potrivit acestuia, compania Leoni AG a precizat că analizează posibilitățile de redimensionare a locurilor de muncă în țările în care costul forței de muncă a crescut (cazul României), 'astfel încât acestea să fie reduse de la 9.000 în prezent, la 5.000'.

 

"S-a precizat însă că grupul Leoni nu va renunța, în nici un caz, la locația de producție România, ci va transfera o parte din producția realizată aici în alte țări din Europa de Est, cu costuri de muncă mai mici, precum Moldova și Ucraina, unde salariile sunt de numai 60-70% din nivelul de salarizare al României. În Europa de Est, Leoni are fabrici în Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia și Ucraina", menționează sursa citată. (sursa: profit.ro)