Cea mai mare subscriere, de 33,4 milioane de euro, a fost realizată la firma Tower Center, înregistrată în Cipru. Firma deţine imobilul de biroruri cu acelaşi nume din Piaţa Victoriei.

Sumele subscrise sunt în majoritate de ordinul câtorva milioane de euro, iar firmele sunt în mare parte vehicule de investiţii înregistrate în Cipru sau Olanda, dar şi în Spania, Austria, Polonia şi Luxemburg.

Astfel, printre firmele care au beneficiat de sume suplimentare din partea investitorilor se numără Goldale Real Estate, cu o infuzie de 24,8 milioane de euro, Masterage Imobiliare, al cărei capital a fost majorat cu 21,8 milioane de euro (ambele firme sunt deţinute de grupul spaniol Riofisa şi de omul de afaceri Ion Ţiriac) şi CEIF Industrial Epsilon, cu 5,6 milioane de euro de la fondul australian de investiţii Valad.

Totodată, compania scoţiană Aberdeen Asset Management a adus la capitalul firmei DEGI Millennium Tower peste 19,4 milioane de euro. Firma deţine clădirea de birouri Millennium Business Center, situată lângă Biserica Armenească din centrul Capitalei şi afectată de un incediu puternic în urmă cu patru ani.

O altă investiţie importantă realizată în acest an este cea a dezvoltatorului imobiliar polonez Echo Investment. Acesta a subscris 14,7 milioane de euro la capitalul firmei Echo Investments Project 1 din Braşov, prin intermediul căreia vrea să construiască un centru comercial în acest oraş.

De un aport de capital în valoare de peste 11 milioane de euro a beneficiat şi fondul de investiţii Tri Investment, în timp ce capitalul firmei Immobiliare Italo Romena a fost majorat cu 14,9 milioane de euro.

Şi investitorii canadieni ai companiei imobiliare Benovo au capitalizat, cu 2,8 milioane de euro, firma Vic City, dezvoltatorul centrului comercial Victoria City Lifestyle care urmează să fie construit în Bucureştii Noi.

Grupul american Prologis a majorat capitalul uneia dintre firmele sale din România, Prologis Joiţa (Giurgiu), cu 2,6 milioane de euro, în timp ce omul de afaceri grec Ioannis Papalekas a capitalizat, în două rânduri, cu un total de peste 3 milioane de euro firma Star Imob Construct, prin intermediul căreia a cumpărat centrul comercial City Mall, în faliment. Spaţiul în care a funcţionat mall-ul este în proces de renovare în vederea transformării în clădire de birouri.

 

Alţi investitori imobiliari activi pe piaţa românească în primele nouă luni au fost firma Wellkept Imobiliare, cu acţionari din Cipru, care a investit aproape 3 milioane de euro, în două tranşe şi Red Management , cu un aport de 3,8 milioane de euro la firma Red Project Five, în timp ce capitalul firmei Green Gate din Timiş a fost majorat cu peste 5 milioane de euro. (sursa: economica.net)