Preţurile producţiei industriale s-au situat în ianuarie 2014 la acelaşi nivel înregistrat în luna anterioară.

Faţă de luna ianuarie 2013, preţurile producţiei industriale au fost mai mici cu 1,1%, cu 0,1 puncte procentuale sub creşterea înregistrată pe piaţa internă şi cu 0,2 puncte procentuale peste evoluţia înregistrată pe piaţa externă.

Conform INS, preţurile producţiei industriale au înregistrat în ianuarie 2014, comparativ cu luna precedentă, creşteri în industria bunurilor intermediare cu 0,9%, industria bunurilor de folosinţă îndelungată cu 0,5% şi industria bunurilor de uz curent cu 0,3%, iar scăderi de preţuri s-au constatat la produsele energetice (-1,0%) şi industria bunurilor de capital (-0,1%).

În luna ianuarie 2014, comparativ cu aceeaşi lună din anul precedent, preţurile producţiei industriale au crescut semnificativ în industria bunurilor de folosinţă îndelungată cu 1,7% şi industria bunurilor de uz curent cu 1,3%. Scăderi de preţuri s-au înregistrat la produsele energetice (-2,9%), în industria bunurilor intermediare (-1,6%) şi industria bunurilor de capital (-0,6%).

INS precizează că datele pentru luna decembrie 2013 sunt rectificate, iar cele pentru luna ianuarie 2014 sunt provizorii.

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) reprezintă, alături de Indicele preţurilor de consum, Indicele produselor agricole şi Indicii preţurilor producţiei pentru servicii, un indicator cheie pentru măsurarea inflaţiei şi pentru determinarea deflatorului Produsului Intern Brut în România.

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) este bazat pe o anchetă lunară şi măsoară evoluţia medie a preţurilor mărfurilor industriale produse în România şi vândute direct de producători, atât pe piaţa internă cât şi pe piaţa externă.

 

IPPI este calculat ca medie ponderată, folosind evoluţia lunară a preţurilor şi ponderile aferente produselor industriale. Ponderile reprezintă importanţa relativă a fiecărui produs în totalul producţiei industriale, folosind ca variabilă cifra de afaceri înregistrată în anul 2010. (sursa: financiarul.ro)