În  luna noiembrie 2015, producţia industrială a scăzut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 4,4%, respectiv cu 0,2%.

 

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a crescut cu 1,9% ca serie brută şi cu 2,6% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

În primele 11 luni, comparativ cu acelaşi interval din 2014, producţia industrială a crescut atât ca serie brută (+2,6%), cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate  (+3,1%).

 

În luna noiembrie 2015, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 4,4%, ca urmare a scăderii industriei prelucrătoare (-5,1%) şi a industriei extractive (-1,8%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 2,4%.

 

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia a scăzut cu 0,2% faţă de luna precedentă, din cauza scăderii producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-3,4%) şi industriei extractive (-2,0%). Industria prelucrătoare a crescut cu 0,6%.

 

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 1,9%, datorită industriei prelucrătoare (+2,8%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 17,4%, respectiv cu 0,2%. Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 2,6%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (+1,8%) şi a producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,4%). Industria extractivă a înregistrat o scădere de 20,9%.

 

Concomitent, în primele 11 luni de anul trecut, comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut în termeni nominali, datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+20,6%), industria  bunurilor intermediare (+3,2%), industria  bunurilor  de capital  (+3,1%) şi industria bunurilor de uz curent (+0,2%).

 

Comparativ cu octombrie 2015, în luna noiembrie comenzile noi pe total piaţă internă şi externă au scăzut în termeni nominali cu 4,7%, iar faţă de luna corespunzătoare din anul precedent au crescut cu 6,4%.

 

În privinţa cifrei de afaceri, aceasta a crescut cu 2,2% în primele 11 luni ale lui 2015, susţinute de creşterii industriei prelucrătoare (+2,5%), în timp ce industria extractivă a scăzut cu 5,6%. Pe marile grupe industriale creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de capital (+8,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+5,7%), industria bunurilor intermediare (+3,2%) şi industria bunurilor de uz curent (+2,4%). Scăderi s-au înregistrat  în industria  energetică  (-22,8%).

 

Comparativ cu octombrie, cifra de afaceri a scăzut cu 3,7%, ca urmare a scăderilor din industria prelucrătoare (-4,4%), însă industria extractivă a crescut cu 21,5%. Comparativ cu noiembrie 2014, cifra de afaceri a urcat cu 1,9%. (Sursa: adevarulfinanciar.ro)