Centrala are o putere instalată de 12MW, stadiul lucrărilor fiind în prezent de 62%.

 

Proiectul de investiţii privind amenajarea hidroenergetică a râului Strei vizează construcţia a până la şapte hidrocentrale, investiţia fiind estimată la 420 milioane euro.

 

Reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, va vizita vineri şi sâmbătă, împreună cu ministrul Energiei, Andrei Gerea, sucursalele şi uzinele Haţeg, Caransebeş, Târgu Jiu şi Porţile de Fier, pentru a verifica stadiul lucrărilor la proiectele de investiţii Bretea, Poiana Mărului şi Dumitra-Bumbeşti.

 

Aducţiunea secundară Bistra - Poiana Mărului, fereastra de acces Bucova, face parte din amenajarea hidroenergetică Bistra - Poiana Mărului - Ruieni - Poiana Ruscă, a cărei valoare totală estimată depăşeşte 540 milioane euro. Investiţia constă într-o galerie care preia apele din afluenţii râului Bistra şi le aduce în lacul de acumulare Poiana Mărului. Galeria are o lungime totală de 15,8 kilometri şi cinci captări, dintre care trei deja în funcţiune. Valoarea investiţiei este de 45,5 milioane de euro, iar lucrările sunt finalizate în proporţie de 80%.

 

Cel de-al treilea proiect se referă la şantierul centralelor Bumbeşti şi Dumitrana, din Gorj. Unităţile vor avea o putere instalată totală de 65 MW şi presupun o investiţie de 230 milioane euro, stadiul lucrărilor fiind în prezent de circa 65%. Centrala Dumitra va fi pusa în funcţiune în martie 2016, iar Bumbeşti în noiembrie 2016.

 

Luni, Gerea şi Borza se vor afla la Belgrad, pentru discuţii cu ministrul sârb al Energiei şi alţi oficiali privind colaborarea dintre cele două state în domeniul producţiei şi distribuţiei de energie. În acest an, Hidroelectrica a deschis la Belgrad o reprezentanţă care va realiza operaţiuni de trading de energie.

 

În perioada 2012-2014 Hidroelectrica a investit peste 270 de milioane de euro în finanţarea unor capacităţi noi de producţie a energiei electrice.

 

Pentru perioada 2015-2020, a fost alocat un buget de investiţii de peste 1,3 miliarde de euro. Din această sumă, 450 milioane euro este alocată proiectelor aflate execuţie (Racoviţa, Bretea, Răstoliţa, Siriu-Surduc, Dumitra-Bumbeşti); 305 milioane de euro în retehnologizarea a patru hidrocentrale de mare capacitate Stejaru (cu o capacitate de 210MW), Vidraru (220MW), Râul Mare Retezat (335 MW), Marişelu (220 MW) şi în modernizări de hidroagregate; 240 milioane euro în lucrări de mentenanţă cu capitalizare; 300 milioane euro investiţii în capacităţi noi de producţie din surse regenerabile (eolian, solar, biomasă). (sursa: mediafax.ro)